Бебeшката кожа e различна

Почиствайте, хидратирайте, омазнявайте чувствителните зони

Снимка: Shutterstock

"Кожа като на бебе“ – всяка жена мечтае за нея. Бебешката кожа обаче няма особени предимства. Наистина, тя е мека, нежна, кадифена. Но е особено тънка.

Роговият ѝ слой е само с 3-4 реда клетки, а именно той осигурява защитата. Затова е лесно ранима - предразположена е към изсъхванe, раздразнения и възпаления. И налага специални грижи.

Тънкото покритие затруднява регулирането на вътрешната температура – бебето лесно се претопля и бързо се охлажда. В същото време кожата е наситена с капиляри, затова инфекциите се разпространяват много по-лесно, отколкото при възрастните.

Има обаче и полза – благодарение на гъстата мрежа от кръвоносни съдчета бебето буквално диша с кожата си.

Другото ѝ предимство е, че е наситена с вода – съдържанието в клетките е 90% (при възрастните тя е 65-67%). Тази влага обаче се губи лесно, когато температурата в стаята например се повиши или бебето пътува през лятото в кола със затворени прозорци. Затова на кожата ѝ трябва помощ в три стъпки.

Грижа в три хода

1. Поддържане на оптимална температура. В помещението градусите не бива са повече от 20. Както претоплянето, така и преохлаждането са нежелателни.

2. Къпане всеки ден. Обливането с течаща вода с температура 36-37 градуса става при всяка смяна на памперса. А къпането във ваничката 2 пъти в седмицата е със специален детски сапун. Два пъти седмично измиваме и  главичката с шампоан.

3. Овлажняване. Това се налага особено, ако кожата на бебето е по-суха. Обикновено се използва бебешко олио. С повишено внимание се обработват гънките и свивките – врат, крачета, мишници.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа