Плачът на бебето моделира мозъка на родителите

Смехът няма такова въздействие

02 януари 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Плачът на бебето може да промени начина, по който работи мозъка на родителите му, твърдят канадски учени, цитирани от The New Indian Express.

Препрограмиране

На практика едни бебета плачат, а други плачат много често и продължително. Те плачат, когато са гладни, когато искат да бъдат преоблечени, когато искат да бъдат взети на ръце, когато изпитват дискомфорт...

Жален, страдалчески вопъл, който няма как да бъде пренебрегнат.

И колкото повече тревожат родителите си и им опъват нервите с рев, толкова по-силно въздействат на „програмата“, по която мозъкът им работи. Плачът променя начина на мислене и на вземане на решения, установиха учени от Университета на Торонто. Изследването им е публикувано в медицинското сп. Public Library of Sciences One. Докато смехът няма такова въздействие.

Проучването

Учените направили прост експеримент – накарали родителите да определят цвета на предмет, след като са слушали продължително време бебето им да плаче, или пък да се смее.

Така установили, че ако то се смее, няма никакъв проблем. Ако обаче плаче, те по-трудно се концентрират върху задачата и трудно помнят условията.

Положителната страна на временното разсейване e, че мозъкът им за кратко време успява да поеме различни задачи, по-бързо превключва от една на друга и скоростно взема решения.

Една пластичност, която е особено нужна, когато станеш родител.

Превод: Мона Василева

Коментари
Последни видеа