Детето е дебело! Мама ли е виновна?

Коя е истинската причина за излишните килограми на малчугана

04 Юли 2023 г.
Детето е дебело! Мама ли е виновна?

Дете на масата за хранене. Снимка: Shutterstock

Твърди се, че истинските причини за излишните килограми при момичетата и младите жени, но също и при някои момчета и млади мъже, често са по вина на майката. Всъщност става дума за отношението на майата към храната, както след раждането на детето, така и по време на бременността.

Дали това е действително така? Ето отговорът на специалистите! Италианският психолог Енричета Спалета разбулва мистерията за връзката между хранителните навици на майката и здравето на детето.

Семейните отношения и навици имат връзка с храната. Снимка: Shutterstock

В каква степен влияят родителските отношения

Първите връзки са много важни за създаването на основите на чувството за сигурност/несигурност, което ще ни съпътства през целия живот. Но не е правилно да се говори само за майката, която със сигурност има централна роля в развитието на детето, но самата тя е включена в релационен контекст, който генерира подкрепа и доверие или самота и обезсърчение, засягайки връзката майка-дете.

Какво е общото с храната? Връзката с нея има много допирни точки с любовта - с това, което е получено, както и с това, което може да бъде споделено. Това са практики, които се предават на детето интуитивно, обяснява Спалета. Така че ранните връзки имат голямо влияние върху благосъстоянието на човека, включително здравословното му хранене.

Дали трудното кърмене може да създаде лоша връзка с храната

Кърменето предотвратява много здравословни проблеми, включително затлъстяването. Но ако то е тревожно или изпълнено с различни трудности, това се предава на бебето. Затова и много специалисти по кърмене препоръчват в такава ситуация да се използва шише (с изцедена кърма или адаптирано мляко, ако кърмата недостига).

Но е важно да се обърне внимание и на аспекта на контакта с кожата, тъй като това помага на детето да изгради своята „психо-имунна“ система. Ако имате притеснения с кърменето и преминете на хранене с шише, в никакъв случай не лишавайте малкото от прегръдките и допира до голата кожа, съветват специалистите.

Това е част от качествената връзка, установена в интерактивните последователности на кърменето, която ще повлияе на последващото хранително поведение.

Къде е границата между грижата и манията

Ако сте в автентичен контакт с детето си, вие се научавате да разпознавате неговите сигнали и правилно да идентифицирате от какво то има нужда. Важно е да следвате прости правила, като например избор на здравословна храна, но без да го насилвате.

Границата между грижата и манията се преминава, когато не можете, а и не искате, да възприемете определено поведение. Когато само мисълта да направите различен избор ви кара да изпитвате непоносимо страдание.

Майка, която постоянно е на диета, може да повлияе негативно на детето, защото родителите са пример за подражание. Виждайки как тя се сблъсква с житейски проблеми, непрекъснато контролира храненето или дори практикува саморазрушително поведение, детето ще се научи да прави същото, когато се окаже в подобни условия. Ако член на семейството е на строга диета, дори по здравословни причини, това също е мощен рисков фактор за развитие на хранително разстройство у детето след време.

Дебелото дете може да бъде подложено на подигравки. Снимка: Shutterstock

Колко обидни могат да бъдат коментарите за външния вид на детето

Коментарите могат да имат голяма тежест. Подигравките и обидните думи за тялото на детето са агресивни действия, а когато субектът е млад, той бива силно уязвим на едно много интимно ниво. Това се отнася не само към съучениците и приятелите му, а и към самите родители, които критикувайки теглото на детето или начина му на хранене, не се замислят за евентуалните последици.

Обикновено критичните коментари на родителя са резултат от защитническия му стремеж към детето. И от съществуващия страх, че то може да си навлече подигравки или трудности в отношенията, да бъде отделяно от групата и обявено за различно. Но тези критики не само не му помагат, а още повече влошават ситуацията.

Справяне с хранителното вманиачаване

Как да преодолеете майчинототе влияние и да нормализирате отношенията си с храната и храненето на детето? Има начини!

Да останете закотвени към трудностите, породени от майчинския ви инстикт, пречи да изградите идентичност. Затова на първо място оправдайте страха от поемане на рискове, израстване и независимост. Не обвинявайте за всичко себе си, а потърсете и на друго място причината.

Когато човек се заплита в старите семейни дела, в крайна сметка намалява свободата си на избор. Време е да се оставите да бъдете подкрепени, за да се идентифицирате като отделно същество и в същото време способно на близост и интимност.

За да направите това, трябва да започнете да се питате защо все още държите на правилата на живота, получени толкова отдавна. Те вероятно са ви били наложени от вашата майка, а не са ваши. И на същия принцип, ако не се справите сами, ще ги предадете на собственото си дете. Ако смятате, че не сте били отгледани с достатъчно любов, трябва да спрете да си причинявате това, което ви се е случило в миналото.

Запитайте се как биха се променили чувствата и животът ви, ако храната не е централна тема в ежедневието ви и най-вече какво ви пречи да правите нещо различно от това, което са ви учили. Това би било добър урок и за децата ви.

Деси Тодорова по материали от Melarossa

Още от Здраве

Горските плодове са богати и на желязо.

Снимк: Shutterstock

Храните, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания

Витамините са важни както за майката, така и за бебето, по време на бремевнността.

Снимка: Shutterstock

Най-важните витамини за бебето през бременността

Жена, която мечтае. Снимка: Getty

6 начина да се успокоите, които само увеличават стреса

Ниската кръвна захар при кърмачетата е често срещано заболяване, което в повечето случаи не трябва да ви притеснява.

Снимка: Shutterstock

Ниска кръвна захар при кърмачета

Снимка: Shutterstock

Пирамидата на детското развитие

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Истериите носят и ползи. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Детските истерии са полезни

10 доказателства, които ще ви успокоят

Селин Дион. Снимка: Instagram

Заедно

Селин Дион се снима с Мик Джагър и с тримата си сина

След концерт на Rolling Stones певицата пусна кадър с Рене-Чарлз и 13-годишните близнаци Нелсън и Еди

Мъж слага брачна халка на любимата си. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

5 причини, които ни тласкат към брак

Не става дума само за любов – понякога се поддаваме на навик, натиск от общество, изгода ...

Отличен успех. Снимка: Getty

 

Образование

Да си най-добрият не винаги е печеливша опция

Кога преследването на идеала носи щастие

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

 

Котки, които се дебнат. Снимка: Getty

Хълцането на бебето притеснява сериозно родителите.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да спрем хълцането на бебето

И колко тревожно може да бъде това

Момиче яде разнообразни храни. Снимка: Getty

Хранене

Ям, когато съм в стрес: грешният модел, който родителите насаждат

Какви проблеми се крият зад този „апетит“ на тийнейджъра и как да ги избегнем