Учени изпробват трикове и доказват, че те работят
Дете се мръщи на броколито. Снимка: Getty
Много деца отказват да ядат зеленчуци, а родителите се притесняват, че не получават необходимите витамини и минерали за растеж и развитие.
Изследователи от Университета на Пенсилвания (САЩ), чиято статия е публикувана в списание Appetite, твърдят, че са решили този проблем.
Те провели експеримент с участието на 67 деца на възраст от 3 до 5 години.
В продължение на един месец, веднъж седмично, предлагали на децата царевица и броколи като гарнитура за обяд, поднесени в различни варианти:
- нормална порция (60 грама),
- обичайната порция (60 грама) с добавка на масло и сол,
- двойна порция (120 грама),
- двойна порция с добавка на масло и сол.
Дете яде царевица. Снимка: Getty
Оказало се, че ако гарнитурата в чинията е два пъти по-голяма от обичайната, децата изяждат средно 68% от порцията. С други думи изяждат 21 грама повече зеленчуци.
В същото време добавянето на масло и сол не се отразява на количеството изядени зеленчуци.
Това правило обаче „не работи“, ако зеленчуците са гарнитура към нещо много вкусно, което децата особено обичат, като например пилешки хапки.
Тогава е много вероятно детето да изяде всички хапки и да остави зеленчуците.
Ето защо преди да напълнят чинията със зеленчуци, родителите трябва да помислят как ще балансират цялата порция – до колко хлапето обича отделните ѝ съставки.
Ако ще предлагат нови видове зеленчуци, които то не е яло преди, е по-разумно да добавят към тях сол и масло.
Храната по време на бременност влияе върху затлъстяването в ранна детска възраст
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари