4 „може“ и 4 „не може“ при грип

Педиатър изброява как да лекуваме и да се грижим за децата

22 октомври 2018 г.
4 „може“ и 4 „не може“ при грип

Снимка: Guliver / iStock

Острите респираторни вирусни и инфекциозни заболявания не са толкова прости, колкото си мислят някои, казвайки „Е, настинала си, бързо ще ти мине“ или "Всички вкъщи го изкараха този грип."

От една страна, тази болест е позната до болка – и симптомите с кашлица и хрема, и лечението съпътстват всеки, всяка година. От друга страна, всяко заболяване може да протече по различен сценарий. Педиатърът Олеся Бутузова разказва как трябва и как не трябва да лекуваме и да се грижим за децата.

Има забранени и разрешени неща, и започваме с тези, които не бива да прилагаме.

Самолечение

Често ми се налага да говоря с майки, които си позволяват самолечение – поставят диагноза, подбират медикаменти, народни средства или използват „проверени способи“, вслушват се в съветите на съседки и познати. Обикновено всичко това завършва с посещение при лекар, но вече с усложнения или оздравяването е по-бавно.

Всеки път обяснявам, че лечение може да назначи само лекар, след като прегледа гърлото и ушите на детето, след като преслуша бронхите и дробовете. В подобни случаи рискът от усложнения и прочие проблеми е минимален.

Използване на лекарства, назначени предишна година

Някои родители предполагат, че може всеки път да използват терапия, която веднъж вече лекарят е назначил, но това не е редно.

Първо, вирусните заболявания може да протекат по-различно – веднъж с висока температура и болки в корема, друг път основните симптоми може да са влажна кашлица и хрема. Очевидно, и лечението трябва да бъде различно.

Освен това, организмът на детето може да привикне към определени препарати и тогава следващият път те може да не дадат желания резултат.

Промяна на лекарските напътствия

Понякога родителите викат лекар, а после „филтрират“ това, което той е назначил – променят дозировката, кратността на приема или продължителността на курса на лечение. Не е правилно да се постъпва така и ще обясня защо.

За да подейства наистина препаратът, да речем антибиотик, лекарите подбират внимателно дозировката в съответствие с тежестта на заболяването, възрастта и теглото на детето. После обясняваме на родителите защо е важно лекарството да се приема не просто три пъти на ден, а през равни интервали от време.

Именно този подход позволява организмът да добие постоянна концентрация от препарата в кръвта, която да подейства срещу инфекцията.

Ако майката или таткото променят нещо в лекарските указания, е възможно от лечението да няма ефект. А и бактериите могат да развиват устойчивост към препарата.

Да давате антибиотици при първите признаци на простуда

Так постъпват не само някои майки. Понякога и лекари назначават антибиотици от първия-втория ден на заболяването. Като правило, в съчетание с противовирусни средства, за да е сигурно, че ще подейства.

Този подход не е правилен, защото антибиотиците работят само в случаите на бактериални, а не вирусни инфекции, което може да потвърди анализ на кръвта.

4 неща, които са разрешени при простуда:


Може да излезете на разходка, ако детето няма висока температура

Няма смисъл да лишавате болното от чист въздух, ако се чувства добре, ако няма температура или тя не е висока. В тези случаи разходката е добър ход, стига да облечете детето добре, според сезона, да избягвате прекалена активност и, разбира се – да избягвате общуването с други деца, за да не ги зарази.

Може да пие повече течности

Вода, сокове, компот, чай – всичко, което детето обича да пие, е добре дошло в големи количества, защото течностите очистват организма от вируси, бактерии и продуктите, в които те са жизнеспособни и могат да причинят интоксикация, изразявака се във висока температура, главоболие и отпадналост.

Сокът от червена боровинка е много полезен, както и шипковия чай.

Може да не яде

Не бива да заставяте детето да се храни, ако по време на болестта апетитът му е намалял – всички сили на организма са концентрирани в борбата с болестта, а не да смилат храната и това е заложено от природата.

Затова от храната, консумирана насила, не само няма да има полза, но може да провокира тежест и болки в корема. Не се притеснявайте - когато оздравее, детето бързо ще си възвърне апетита.

Може да не лежи, а да си играе

Някои майки още при първите признаци на простуда слагат детето в леглото, но това е нужно само при много висока температура и отпадналост – тогава на детето няма да му се играе. Но ако то не иска да лежи, пуснете го да играе на някакви спокойни игри.

Важното е да има положителни емоции – те са добро лекарство, във всички случаи!

Адаптация: Марина Атанасова

 

Здраве

Противогрипните лекарства не носят риск за бременната

Здраве

Вируси на хремата ни разболяват

Хранене

Китайска рецепта срещу настинка и грип

Здраве

Децата по-лесно пипват грип

Още от Здраве

Определено има неща, на които сега гледате с други очи.

Снимка: Shutterstock

7 неща, които бихте променили, ако сте отново бременна

Най-добре е лекарят да прецени точното количество на добавката.

Снимка: Shutterstock

Фолиевата киселина при опитите за забременяване

Майка търпеливо говори на детето си. Снимка: Getty

Човешкият говор зависи от 3 елемента

Водата е много важна за малкото дете.

Снимка: Shutterstock

Колко вода трябва да пие бебето и малкото дете

Бременната може яде шоколад.

Снимка: Shutterstock

Полезен ли е шоколадът по време на бременност

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

10 идеи за Монтесори активности

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty

Определено има неща, на които сега гледате с други очи.

Снимка: Shutterstock

Здраве

7 неща, които бихте променили, ако сте отново бременна

Ето какво бихте направили, ако имаше начин да се върнете в началото на деветте месеца