Как детето да не се бои от стоматолог?

Няколко съвета от практиката

13 септември 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Във Великобритания едно от всеки три деца изпитва страх от посещение при зъболекар, което може да доведе до сериозни проблеми със зъбите. Учени от университета в Шефилд пуснаха ново ръководство за родители, което съдържа някои препоръки по отношение на това как да се преодолее страха от стоматолог, основани на практически опит, пише family.rambler.ru.

Например на детето се дава възможност да напише писмо на своя стоматолог или специална антистрес топка, или да си избере свой вариант за поощрение след посещението при стоматолога.

Авторите на препоръките не съветват родителите да принуждават децата или да прибягват до каквито и да било заплахи. Най-ефективен се оказва методът на поощрението, както и откровен разговор с детето за неговите страхове и обяснение защо са безпочвени.

Авторите подчертават, че децата са длъжни да получат пълноценна информация за необходимостта от подобна визита, за да могат да вземат съответното решение. Ако родителите нищо не обясняват, то това действа негативно на детето, предизвиквайки отново страх.

Не трябва да казвате на малчугана, че по време на посещението си при стоматолога няма да изпитва никаква болка, защото това не съответства на действителността. Трябва да им съобщите, че незначителните неприятни усещания са абсолютно необходими за белоснежната усмивка, а след дискомфорта ще последва поощрение.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа