Рецепти за облекчение на болката от народната медицина
Снимка: Shutterstock
Да ви заболи зъб е мъчително във всеки момент от денонощието и годината. Но е особено неприятно, когато се задават дълги празници или пък вие или вашият стоматолог сте във ваканция. Тогава на помощ идват стари рецепти за облекчение на болката.
Все пак имайте предвид, че тези лекове имат временно действие – поддържайте редовно устната си хигиена и учете децата от съвсем малки на това, посещавайте редовно стоматолог.
За възпалени венци
Настойка от карамфил
Тази подправка има антибактериални свойства и дезинфекцира, но когато ви болят венците, едва ли имате възможност да дъвчете зрънцата. Затова си направете настойка от 10-ина зрънца в 100 мл алкохол и жабуркайте с тази течност веднъж-два пъти на ден.
Лапа от картоф
Настържете един картоф и направете лапа от него, която да наложите на мястото – обезболява, и след няколко минути изплюйте.
Отвара от билки
Сварете отвара с мента и мащерка или лайка. Когато се охлади, жабуркайте. Смрадликата също има силно противовъзпалително действие, затова е подходяща за отвара, но тъй като е силно отровна, в никакъв случай не бива да попада в хранопровода. Не прилагайте на малки деца, а и вие действайте с нея много внимателно.
Сред бабините средства за облекчаване на болки във венците и зъбите е и живовляка. Ще го откриете в билковите аптеки, заедно с инструкции за употреба.
При зъбобол
Леден компрес
Ако имате зъбобол и се подуете, ще успокоите възпалението, като сложите няколко кубчета лед в найлоново пликче, обвиете в кърпа и поставите на бузата.
Ще усетите изтръпване, но е по-добре от пронизващата болка. Сменяйте леда от време на време.
Компрес с алкохол
Натопете чиста марля в някакъв концентрат и поставете на болния зъб или жабуркайте и изплюйте.
Паста от чесън
Обичате или не обичате миризмата на чесън, знайте, че той е естествен антибиотик и може да помогне в много ситуации, включително зъбобол.
Обелете една скилидка и я сдъвчете или си направете паста от смлян чесън, която да намажете на възпаленото място.
Марина Атанасова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари