Стотици хиляди деца страдат от високо кръвно

И много голяма част от тях са без диагноза

Илюстрация: Guliver / iStock

Стотици хиляди деца страдат от неагностицирана хипертония, изясниха американски изследователи. А това от своя страна подлага децата на риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания, съобщава news.rambler.ru

Преминалото под патронажа на Американската академия по педиатрия изследването показало, че количеството деца, които имат недиагностицирана хипертония, се измерва в стотици хиляди. Едва 23% от децата, страдащи от повишено кръвно налягане, са официално диагностицирани, а едва 10% са с диагноза предхипертония. Което означава, че огромно количество деца не знаят за това, че рискуват да се сблъскат със сърдечни болести, диабет или рак още преди зряла възраст.

Изследователите от Case Western Reserve University анализирали електронните записи на 400 000 деца от почти 200 педиатрични отделения в цялата страна между 1999 и 2014. От всички деца и подрастващи с диагноза хипертония е установено, че в продължение на година едва на 6% от тях са им изписани рецепти с необходимите специфични лекарствени препарати. Освен това педиатрите са диагностицирали с хипертония и предхипертония предимно високи деца, които имат излишни килограми, както и момчета.

Хипертонията се смята за едно от 10-те най-разпространени хронични детски заболявания, които предразполагат към развитието по-късно на хипотония. Страдащите от повишено кръвно налягане деца демонстрират и ранни признаци на сърдечно-съдови заболявания, когато отсъства лечение. Днес все по-често причините за високото кръвно са наднорменото тегло и застоелия начин на живот.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа