Учени: мързелът говори за висок интелект

Не се сърдете на детето, ако блуждае

Снимка: Guliver / iStock

Дете, което седи на края на леглото замислено, докато е обуло до средата единия си чорап, е гледка, която вбесява много родители. Спокойно, уверяват учените, вероятно си имате работа всъщност с едно много интелигентно дете.

Хората, които прекарват значителна част от времето си в размишления, често имат по-високо ниво на интелект, отколкото тези, които предпочитат физическата активност. До този извод стигнаха американски учени, а данните от изследването са публикувани в изданието Journal of Health Psychology.

Специалисти от университета във Флорида провели тест сред студенти, като им предложили да отговорят на въпроси за самопознанието. Участниците били разделени на две групи по 30 души, наречени „мислители“ и „немислители“.

На всеки на китката бил сложен специален сензор, който в продължение на седмица регистрирал нивото на физическа активност. В резултат станало ясно, че студентите от групата на „мислителите“ отделяли по-малко време на физически активности, отколкото колегите им от групата на „немислителите“.

По мнението на учените, това се обяснява с факта, че хората с висок IQ по-малко страдат от скука и често са вглъбени в себе си. За разлика от тях, на „немислителите“ им трябва външна активност, за да раздвижат ума си, и това е техният начин да се борят със скуката и ненужните мисли, пише regnum.ru.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа