В Бразилия направиха Лего за незрящи

Учат децата да четат с кубчета с брайл

12 ноември 2016 г.

Бразилска фондация за слепи разработи оригинален вариант на Лего, с който незрящи и лошо виждащи деца да учат Брайловата азбука и да се забавляват, съобщава сайтът http://www.momes.net.

„Брайлови кубчета за всички“ - така може да се преведе инициативата #Braillebricksforall на фондацията Dorina Nowill в Бразилия.

Идеята

Заедно с информационната агенция Lew’Laura TBWA, фондацията разработва проста, но изключително оригинална концепция - как с игра децата да се научат да четат.

Идеята е да използват кубчетата на Лего и, като ги поставят едно до друго като домино, да съставят думи. Стандартните Лего кубчета имат по 6 релефни пъпки, чрез които се закачат едно за друго. А новите кубчета са само с 2 или 3 – така изобразяват буква от Брайловата азбука.

Азбуката

Всяка една буква от Брайловата азбука може да бъде изобразена върху кубче Лего, а децата я свързват с други и пишат дума. Така по най-забавен начин малките се учат на азбуката, а след това и да пишат. Играта помага на малчуганите да се социализират по-лесно, коментират учителите.

Фондацията се опитва да популяризира идеята си по света с хаштага #Braillebricksforall с надежда, че една известна марка, каквато е Лего, ще реши да пусне прототипа в производство.

Мона Василева

Снимки: архив автора

Коментари
Последни видеа