Учени: Майки, не лакирайте 3-годишните момиченца

Фталатите забавят развитието на мозъка

24 април 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Вещества, които обичайно влизат в състава на лака за нокти и шампоаните, са особено опасни за 3-годишните момиченца - влияят на работата на щитовидната жлеза, като забавят и развитието на мозъка, сочи ново проучване, публикувано в сп. Environment International.

Става дума за фталатите, производни на фталовата киселина, които се използват за производство на козметични продукти, шампоани, на строителни, детски стоки и пластмасови играчки. Фталатите нарушават нормалната работа на ендокринната система, тъй като имитират действието на естествените хормони, които организмът образува и на първо място – женският естроген.

Екип на Mailman School за обществено здраве в САЩ прави проучване, за да провери връзката между фталатите и работата на тироидната жлеза при децата, като проучва 5 фталата и 2 тироидни хормона при 229 бременни и 229 деца на 3 години. И така установява, че високите нива на активен тироксин – един от хормоните на щитовидата жлеза при момиченцата, са резултат от въздействието на няколко разновидности фталати.

„Щитовидната жлеза е нещо като главен контрольор на развитието на мозъка - обяснява Пам Фактор-Литвак, професор по епидемиология и ръководител на проучването. - Хормоните на щитовидната жлеза диктуват развитието му. Ако те не са в нормално количество, има последици за развитието на мозъка. И нарушенията в работата на щитовидната жлеза, които ние наблюдаваме, могат да обяснят някои проблеми в умственото развитие на деца, които в ранна възраст са били изложени на фталати. Както и под влияние на оловото, дори малки количества могат да окажат влияние“.

Затова родителите на малки деца е разумно да избягват използването на продукти, които съдържат фталати, като например шампоан и лак за нокти и да не слагат в дома си подови настилки с PVC.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа