Вирусът на варицелата се предава с кихане и говор

Как да намалим сърбежа и риска от инфектиране на пъпките

13 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Варицелата е най-заразната, но същевременно - лека шарка. Детето разнася инфекцията и след като пъпките са стихнали. 21 дни то е опасно за околните, защото може да им предаде вируса при говор, кихане и дори, когато стои в една стая с тях – просто, защото диша.

Обикновено обривът преминава бързо, родителите обаче се тревожат, че ако пъпките се разчешат, ще останат трайни белези. 
Диагнозата се поставя лесно и няма как да се обърка. Популярна е у нас като лещенка, защото пъпките наподобяват лещено зърно. Те се пълнят с прозрачна течност и сърбят. Преди да се изрине е много вероятно детето да се оплаква от главоболие или болки в корема. 

Обривът се явява по лицето и окосмената част на главата, преди да плъзне по тялото. Едни мехурчета нагнояват и завяхват, други се явяват – и така шарката се вихри на пристъпи.

Ако пъпките се разчешат, загнояват и могат да се инфектират.

Няма нужда от специално лечение

Обикновено температурата не е висока. Детето трябва да стои вкъщи леко облечено, да му се предлага често да пие вода и течности, в стаята да се поддържа температура около 19 градуса. Ако температурата го тормози и има главоболие, може да пие парацетамол. Аспирин и ибупрофен – са забранени.

Изрежете му ноктите

Тази проста мярка може да помогне. Пъпките сърбят силно и детето се може подсъзнателно да се чеше дори и на сън. Ако ноктите са изрязани, рискът от разраняване на и допълнителна инфекция, намалява.
Не се препоръчва да се използва крем или талк, за да се намали сърбежът. Пъпките може внимателно да се мажат с ментолов спирт. Спиртът не лекува, но като се изпарява, охлажда и облекчава състоянието.

Обривът може да се маже с антихистаминови мехлеми – финистил, алергозан и други, а разчесаната пъпка да се напудри със сулфатиацол, неомицин, мибацин...

„Антибиотични пудри се предписват, когато пъпките се разчешат и разранят. Целта е да се избегне евентуална вторична инфекция. Ако обаче мехурчето е цяло, колкото и да го пръскаме и мажем, ефект няма да има никакъв”, обяснява доц. Атанас Мангъров, шеф на Детско интензивно отделение на Инфекциозна болница в София.

Добре се отразява хладният душ и измиването с антисептичен сапун. Кожата не бива да се търка, нито да се използва гъба. Обливането с хладка вода ще отмие потта, сърбежът ще се успокои, а рискът от вторична инфекция - ще намалее.

Важно е детето да се подсуши много добре, особено на свивките. И не със сешоар, както едно време съветваха бабите, а като се попива мека кърпа и с потупване. Всяка нова пъпка, която не е завехнала и няма коричка, трябва да се дезинфектира с антисептичен разтвор.

Детето да пази стаята

Карантината е задължителна. Болестта има дълъг инкубационен период – около 21 дни. Детето е заразно за околните, тъй като пъпките са не само по кожата, но и по лигавиците на устата и на гърлото.
При говор, кашлица или кихане вирусът се разпространява. Той е силно заразен и не подминава тези, които не са боледували от варицела. А това най-често са деца на възраст 2-4 години. Ако възрастните се заразят, и не са боледували в детството си от тази шарка, страдат много.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа