Как да приготвим печеното за малчуганите, за да е най-полезно, разказва гастроентеролог
Дете гризе месо от шишче. Снимка: Shutterstock
Част от атракцията за децата по време на традиционния семеен пикник е приготвянето на скара или бербекю.
Цялото семейство се вкючва в подготовката, организира скарата, подражда печени меса – шишчета, котлети, риби, зеленчуци ...
Това е най-приятна част от отдиха на открито.
Гастроентерологът д-р Олга Горячева разказва как трябва да приготвите храната, когато планирате пътуване или пикник.
Семейство на пикник пече месо. Снимка: Shutterstock
Месото, приготвено на скара върху дървени въглища, ухае приятно. Ако детето вече яде месо, тогава може да опита и тези ястия. Но, ако хлапето е още малко, трябва да сте по-внимателни.
Най-лесно детският организъм се справя с рибата или бялото месо.
Агнешкото също не би следвало да създава проблем, както и пилешкото.
Но печеното месо не трябва да е единствената храна, която детето ще яде през деня.
По време на процеса на печене на месото върху въглища се отделят канцерогенни вещества - това е допълнително натоварва храносмилателната система на детето. Това важи и за филийките хляб и за зеленчуците, които слагаме върху скарата.
За да бъде ястието по-здравославно, нанижете парченца зеленчуци между късчетата месо.
Децата ще са доволни, защото шишчетата изглеждат атрактивно и цветно.
Момиченце яде шишче със зеленчуци. Снимка: Shutterstock
- Мариновайте месото в кисело мляко или газирана вода.
Оцетът и особено виното не са най-подходяща марината за децата. Ако обаче имате специална рецепта и сте свикнали да готвите шишчета по определен начин, това не означава, че не можете да добавите малко майонеза или оцет. Основното е умереността.
- Бъдете внимателни с подправките. За детските шишчета използвайте само натурални подправки и билки и не прекалявайте със сол и черен пипер. Няма единни стандарти. Всичко зависи от това как готви вашето семейство: ако детето яде ястия, приготвени с подправки, откакто е навършило една година, тогава не би трябвало да има проблеми с шишчетата.
Ако обичайното му меню включва задушени котлети без сол, пикантни и солени храни трябва да се дават много внимателно и в минимални дози.
- Ако се случва детето да яде месо на скара или барбекю рядко, няма да има особена вреда. Все пак може да направите тази храна малко по-здравословна и по-лесно смилаема за детето.
Пресни зеленчуци, зеленина, киселите плодове (цитрусови плодове, киви) и горските плодове намаляват въздействието на вредните вещества, образувани по време на печене на скара.
Добавете ги в менюто като междинна закуска.
- Основната храна на детето на пикник трябва да бъдат зеленчуци и плодове, а напитката - обикновена вода.
Може да добавите чаша сладка газирана напитка или няколко парчета препечен хляб. Вероятно стомахът на детето ще ги понесе, но експериментирането с нездравословна храна определено не си струва.
Колкото по-просто и познато е менюто по време на пикника, толкова по-добре.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари