Акнето стартира на 12-годишна възраст и може да създаде траен психологически дискомфорт

Не подценявайте този проблем, тъй като може да има сериозни негативни последици

18 октомври 2021 г.
Акнето стартира на 12-годишна възраст и може да създаде траен психологически дискомфорт

Снимка: Shutterstock

Въпреки, че е възприето акнето да е характерно за периода на пубертета и младата възраст, то е значим проблем и за много възрастни. Освен че е едно от най-често срещаните хронични възпалителни кожни заболявания сред възрастните, акнето е 8-то по честота заболяване в света.

Около 9% от всички хора страдат от някаква форма на акне. 70% от заболелите са младежи, като преобладава мъжкият пол, и заболяването стартира на около 12-годишна възраст. Симптомите обаче могат да продължат до и над 25-годишна възраст, с повишена честота сред женския пол в тази възрастова група, обяснява д-р Милена Генчева, специалист дерматолог от гр. Варна.

Консултиране и лечение на пациенти с акне

В дерматологичната практика пациентите са на възрастта от 13 до 35 години. Консултират се най-често с оплаквания, съпътстващи заболяването, или проявени след отзвучаване на острата фаза - белези на кожата, трайно зачервяване и пигментиране на мястото на обривите, неравности.

В повечето случаи трудно определят кожата си – дали е мазна или суха, чувствителна ли е, зачервена, неравна, възпалена. Споделят, че не се подобрява от нищо и търсят съвет, когато вече не понасят добре продуктите за лечение или не знаят какво да предприемат. Самостоятелното третиране без поставена диагноза и съвет води до отлагане във времето на подходящото лечение, обяснява експертът.

В резултат при почти половината от консултираните пациенти се налага медикаментозно лечение, поради невзети навременни мерки и влошеното им състояние.

Снимка: Shutterstock

Закъсняла консултация няма, но своевременната подходяща грижа за проблемната кожа води и до по-бързи резултати

Тежестта не се определя само от броя и засегнатата площ. Дори комедоните могат да оставят белези. Ранното и ефективно лечение предпазва от трайни последици. Не само кистичното акне може да предизвика тежко увреждане на кожата, но и неправилното и твърде агресивно лечение на по-леките форми. По-тежко изразено акне, нелекувано до момента, или неповлияло се от гелове, съдържащи агресивни съставки, достъпни без рецепта и лекарско предписание, може да бъде трудно повлияно и да изисква комплексен лечебен подход, е мнението на специалиста.

Фармацевтите могат да дадат съвет, разбира се. Чести са и консултациите в аптеките. Но ако за около 6 седмици не е постигнато подобрение в състоянието, е препоръчително да се потърси лекар и да се постави правилната диагноза. Други диагнози като розацея, периорален дерматит, фоликулит, медикаментозни реакции, болести на обмяната може да имат подобна клиника. Някои хормони и лекарства също могат да предизвикат акнеичен обрив.

Ако въпреки грижите акнето се влошава, и ако се формират кисти и нодули, съвет от дерматолог ще спести време в лечението, преди да има трайни последици.

Психологическо и емоционално въздействие на акнето

Акнето е заболяване, което може да повлияе социалния живот, себеоценката и да отключи склонност към депресии и тревожност. То не е само физическо заболяване.

Акнето е най-често срещаното кожно заболяване, и точно затова се приема за нормална част от развитието в периода на пубертета и се подценява сериозното влияние, което би могло да има върху качеството на живот на един млад човек в училище или в обществото. Предизвиква социални, физиологични и емоционални проблеми, подобни на тези при хроничните здравословни проблеми. Само по себе си предизвиква стрес, липса на увереност и нарушава социалния живот.

Психологичните фактори могат да имат значима роля при акнето. Емоционалният стрес сам по себе си може да обостри акнето. Самото състояние може да бъде причина за фобии, ниско самочувствие, депресия. Психични заболявания като обсесивно–компулсивни разстройства и психози, анорексия могат да бъдат основани на оплаквания, фокусирани върху акнето.

Дори леките форми на акне могат да бъдат притеснителни и смущаващи. Психологичните и социални въздействия при пациенти с акне могат да са голям проблем, особено защото засегнатите са в решаващ период, когато развиват своята личност. В тази възраст е много важно приемането от връстниците, което е силно свързано с физическия външен вид и привлекателност.

Някои избягват зрителен контакт, дълга коса покрива лицето, тежък грим, ограничават спортове като плуване, когато проблемът е по тялото. Пораждат се трудности с общуването с другия пол, неувереност, срамежливост в училищното представяне, ограничава се изборът на професия, хобита, притеснения на интервюта.

Снимка: Shutterstock

Постинфламаторна хиперпигментация

Често следствие от възпалителни дерматози е промяната в оцветяването на кожата на мястото й, наречено постинфламаторна хиперпигментация. Дължи се на натрупването на меланин в кератиноцитите и варира по интензитет. Възпалителните процеси в епидермиса стимулират производството на пигмент от меланоцитите и го предават на кератиноцитите в епидермиса. Обикновено се появява на изложените на ултравиолетово облъчване места. Счита се за временна хиперпигментация и може да бъде предотвратена чрез редовното използване на слънцезащита, предупреждава дерматологът.

Лечението е трудно и е процес, продължаващ 6-12 месеца до постигането на желаните резултати.

Повърхностните промени се лекуват с депигментиращи средства за локална употреба – хидрохинон, азелаинова, коджикова киселина, аскорбинова киселина, трихлороцетна, гликолова киселина, ретиноиди. Някои от тези съставки, при неправилно прилагане в неподходяща концентрация могат да предизвикат раздразнение и да има обратен на очаквания резултат – да засилят пигментацията. Те повлияват промените в повърхностните епидермални слоеве, но невинаги достигат до по-дълбоките нива.

Химичният пилинг отстранява най-повърхностния слой на кожата и открива по-гладък и тонизиран подлежащ слой. Лазерен пилинг и микродермабразио са методи за повлияване на по-дълбоките промени.

Иновация за третирането на постинфламаторната хиперпигментация е Thiamidol - съставка, която компанията зад бранда Eucerin – Beiersdorf, проучва в продължение на над 10 години. Продуктите, съдържащи Thiamidol, са подходящи за средна към дълбока пигментация за локална употреба, с много добро повлияване. Thiamidol е и най-мощният инхибитор на човешката тирозиназа - ензимът, отговорен за синтеза на меланина. Действа на първото и основно ниво – производството на меланина, казва д-р Генчева.

Правилната грижа за кожата е важен аспект от лечението на акнето и предотвратяването на последствията от възпалителните процеси. Важно е редовното почистване на кожата от излишния себум и замърсяванията с продукт за ежедневна употреба, несъдържащ сапун и аромати.

Акнето е лечимо и ранните мерки са съществени за успешното му овладяване и превенция на пост-възпалителните белези. Своевременното лечение е най-добрата превенция на трайните последствия.

Здраве

Петна и белези по кожата по време на бременност

Здраве

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Здраве

Атопична кожа при децата

Още от Здраве

Мобилните телефони не трябва да влизат в леглото.

Снимка: Shutterstock

6 неща, които нямат място в спалнята ви

Д-р Александрина Перчева. Снимка: личен архив

Сутиените, хормоните и ...още 4 мита за рака на гърдата

Бебе, застанало на 4 крака. Снимка: Getty

На 7 месеца бебето вижда света триизмерно

Жена си мие лицето. Снимка: Shutterstock

Миене до „скръц“ не носи полза

Бебе гледа играчките си. Снимка: Getty

Нови умения, които бебето добива от 4 до 6 месеца

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Важно е да се научим да разпознаваме причините за плача.

Снимка: Shutterstock

Мобилните телефони не трябва да влизат в леглото.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Важно е да се научим да разпознаваме причините за плача.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо бебето плаче

Вижте какво се опитва да ви каже вашето мъниче по този начин

Д-р Александрина Перчева. Снимка: личен архив

Здраве

Сутиените, хормоните и ...още 4 мита за рака на гърдата

Ракът се дължи на генна мутация, но не знаем дали алкохолът, слънцето, стресът в офиса могат да я отключат, обяснява д-р Перчева

Бебе, застанало на 4 крака. Снимка: Getty

Здраве

На 7 месеца бебето вижда света триизмерно

Какви нови умения придобива в следващите 2 месеца и как да стимулирате сетивата му (част 3)

Мъж и жена се целуват зад щорите. Снимка: Getty

 

Да поговорим

10 неочевидни признаци, че той ви изневерява

Проверете своя партньор (част 1)

Отворена книга, чаша кафе и кокичета. Снимка: Getty 

Заедно

Който обича

Изпуснатите лоши думи пред малчуганите не е задължително да сринат психиката им.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Ругаенето пред децата има и положителен ефект

Според учени лошите думи, които неволно изпускаме, могат да бъдат и добър урок

Жена си мие лицето. Снимка: Shutterstock

Здраве

Миене до „скръц“ не носи полза

Амбициозната хигиена блокира естественото възстановяване, обяснява д-р Сияна Живкова

Бебе гледа играчките си. Снимка: Getty

Здраве

Нови умения, които бебето добива от 4 до 6 месеца

Как да стимулирате сетивата, какви профилактични прегледи са нужни (част 2)