Вашето бебе на 2 месеца: То бележи сериозен психофизически напредък

Най-важното, което трябва да знаете за развитието на детето – от раждането до втората му година

05 Февруари 2022 г.
Вашето бебе на 2 месеца: То бележи сериозен психофизически напредък

Снимка: Shutterstock

Малкото ви бебе навърши 2 месеца – това е голям скок за него. Изглежда невероятно, че е постигнало толкова голям напредък за толкова кратко време. Няма почти нищо общо с новороденото отпреди няколко седмици. Но освен физически промени, бебето демонстрира и психофизически умения.

Ето и най-важното, което е добре да знаете за този етап от развитието на бебето.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие на бебето на 2 месеца

С всяка изминала седмица вашето дете напредва все повече и повече! Вече е на 2 месеца и забелязвате колко по-умно реагира. Със сигурност сте открили, че то вече умее много повече:

- Усмивките му са все по-чести и дори лицето му е променено, а не като на новородено;

- Проявява все по-голям интерес към слухови и зрителни стимули, също така умее да гледа и следва предмет или човек, който е пред него;

- Растежът му не се е променил много и е доста стабилен.

Средни норми за бебето на 2 месеца

Момчета: ръст – 58,5 см; тегло – 5,5 кг

Момичета: ръст – 57,2 см; тегло – 5,2 кг

Що се отнася до кърменето, то вече е с изградени навици и наддава редовно – с малки отклонения в зависимост от апетита.

-Като цяло в тази фаза бебето ще приема между 150-200 г на седмица и тъй като 80% от хормона на растежа се секретира по време на сън, то продължава да спи много, защото така расте!

Ако имате конкретни въпроси и притеснения относно теглото или развитието на малкото, най-добре е да се консултирате с педиатъра, тъй като това е специалистът, който следи бебето ви и е наясно с неговия растеж. В този период е възможно да започнете да обръщате внимание на мнението на околните, да се вслушвате в непоискани съвети и да четете много, за да откриете отговор на вълнуващите ви въпроси. При всички случаи на тези тревоги най-бърз и точен отговор ще получите от педиатъра, така че не пренебрегвайте мнението му.

Въпреки че движи ръцете и краката си с лекота и все повече изпробва рефлексите си, бебето продължава да изпитва затруднения при хващане на предмети. Вратът му набира сила и вече успява да задържи главата си за кратко, ако го поставите по корем. Започва да прави и първите си опити да повдигне само главата си, подпирайки се на предмишниците си.

Хранене на бебето на 2 месеца

Ще забележите, че с бебето сте станали експертен тандем в кърменето, а храненията постепенно започват да се разреждат. Запомнете следното:

- Ако кърмите на поискване, ще откриете, че производството на мляко вече е напълно адаптирано към нуждите на бебето. Важно е да следвате желанието му за хапване и да не настоявате, когато изглежда сито. По този начин от самото начало се установява правилна връзка с храната;

- В случаите, когато храните детето с шише, също трябва да се водите от неговия апетит и да не го насилвате да изпие цялото количество. Посочените на опаковките адаптирано мляко количества са само ориентировъчни, по-важно е да се нагодите към индивидуалните нужди на своето дете. В това начинание педиатърът може да ви бъде много полезен със съвети, както и да разсея притесненията ви;

- Също така имайте предвид, че независимо дали кърменето е изключително, формулирано или смесено, бебето на тази възраст не трябва да приема никакви други храни!

Запомнете! След като с кърменето вече нямате проблеми, затруднения и съмнения, е време да се насладите напълно на вашето мъниче. Възползвайте се от тези уникални моменти!

Сънят на бебето на 2 месеца

Що се отнася до съня, той може да бъде донякъде нарушен, ако бебето страда от колики. Ето какво е нужно да знаете още за тях:

- Малкото се чувства най-неспокойно в късния следобед или рано вечерта;

- Това е период, който много измъчва родителите, тъй като бебето видимо страда, а не успяват да му помогнат;

- В този случай най-добре е да държите бебето на ръце, да му правите нежни масажи на коремчето, за да облекчите болката, или да го поставяте по корем върху гърдите на таткото, с глава настрани (от топлината на тялото и равномерното дишане то ще се успокои).

Внимание! Само родителите на деца, страдащи от колики, имат представа за болката, която малките изпитват. За да намалите умората, най-добре се редувайте с таткото в носенето и успокояването на малкото на ръце.

Снимка: Shutterstock

Какво още трябва да знаете за тази фаза

Когато бебето е малко и е първо дете, родителите може да имат известни затруднения и притеснения относно къпането. Ето какво може да ви помогне да се справите по-добре и по-спокойно с този процес:

- Не всички деца обичат да водата. А за някои къпането представлява истинско мъчение. Възможно е вашето бебе да е точно от тях, така че не се притеснявайте и не мислете, че правите нещата по грешен начин – просто малкото ви не обича къпането;

- Как да действате в такива случаи? На първо място - ако забележите, че то изпитва страх от водата, не го насилвайте;

- Опитайте да превърнете къпането в приятно и забавно преживяване. Затоплете стаята, която трябва да е с температура между 22 и 24 градуса, избягвайте течението, напълнете ваната с вода между 34 и 37 градуса, поставете няколко играчки в коритото и сложете много внимателно малкото във водата. Докато го миете, говорете с него, галете го и му правете масажи с мека гъба, за да го успокоите;

- Ако въпреки цялото това внимание, то все още не се чувства комфортно, просто го мийте „на части“ в продължение на няколко седмици. В това време опитайте да го сприятелите с водата, като го оставяте да играе с ръце в леген с вода, в който има и играчки.

Възможни неразположения на бебето

Задължително спазвайте графика за ваксинация на детето си. При раждането то получава голямо количество антитела от собствената ви имунна система.

- По време на бременността вие предавате антитела на бебето през пъпната връв, а след раждането – чрез кърменето;

- На 2 месеца обаче вашите резерви от антитела започват да намаляват и вие сте по-изложени на болести. В този период ще бъдат поставени и първите ваксини на бебето;

- Спазването на строги хигиенни мерки и ограничаването на посещенията, когато някой около вас е болен, дори и да е с обикновена настинка, също са важни за бебето и го пазят от вируси и бактерии.

Внимание! Ваксините, включени в националната програма за ваксинация, както и препоръчаните от педиатъра, са изключително важни за здравето на детето. Затова следвайте инструкциите на лекаря!

Снимка: Shutterstock

Какви умения има бебето на 2 месеца

На 2 месеца малкото успява да покаже някакви признаци на удоволствие. Досега то е можело да демонстрира единствено чувство на дискомфорт. Но от втория месец бебето започва да координира две от сетивата си: зрение и слух. То вече се обръща веднага щом чуе определен звук и започва да суче мигновено, щом види майчината гърда.

Психомоторни умения

- На 2 месеца движенията на бебето стават по-хармонични. Те обаче невинаги са правилно координирани.

Зрение

- Зрителното му поле вече се простира до 30-40 сантиметра. Благодарение на по-добрата подвижност на главата, погледът му може да следва движещ се обект първо хоризонтално, след това вертикално, а после и кръгово.

- Привличат го и ярките цветове, като червено, синьо и зелено;

- Започва все по-често да се вглежда в светлината на лампите в дома.

Слух

- Между втория и третия месец бебето вече може да различи произхода на звука. В тази възраст то започва да обръща и главата си, а не само очите в желаната посока.

- Също така спира да плаче, когато майка му се приближава към него и му говори високо. И се успокоява, когато чуе ритмичен звук, като музикална кутия например.

Все още обаче кърменето е основен източник на утеха. Вече успява да пъхне ръка в устата си.

Как да стимулирате бебето на 2 месеца

Ранната жизнена среда на детето влияе върху неговото развитие. Това е вълшебно време да го стимулирате!

Слухът продължава да е един от най-добрите канали за тази цел, така че музиката трябва да продължава да е част от подходите.

- По този начин детето ви започва мисли музикално, благодарение на контраста между различните музикални части;

- Подобрява езиковите си способности. Колкото по-добра е способността на мозъка да различава музикалните звуци, толкова по-голяма става способността на малкото да различава фонемите в говоримия език;

- Насърчава и подобрява езикови си умения, както и тези за учене в дългосрочен план;

- Развива когнитивните функции: език, възприятие, памет, учене, разсъждение и решаване на проблеми, комуникация и емоции.

- Стимулира адаптирането му към околната среда и успешното взаимодействие с нея.

На 2 месеца е много полезно да опитате сензорна гимнастика.

Всяко упражнение, което педиатърът ви покаже, може да бъде правено на фона на музика или като пеете на бебето. Това укрепва връзката ви с него и в същото време развива психофизическите му умения. Освен това подобрява езиковите му възможности и паметта. Не на последно място – помага и при колики, тъй като масажът облекчава болката, а музиката – успокоява бебето.

По материали от Qui mamme

Да поговорим

Кога бебето започва да се усмихва

Здраве

Защо бебето суче лошо: 6 типични проблема

Да поговорим

Защо се буди бебето нощем

Още от Здраве

Майка търпеливо говори на детето си. Снимка: Getty

Човешкият говор зависи от 3 елемента

Женската репродуктивна система е уязвима. Снимка: Getty

След Covid: как вирусът засяга женското здраве

Снимка: Getty

 

Сексът като лекарство

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Бебе яде с лъжичка. Снимка: Getty

 

Може ли храната на детето да се претопля в микровълновата

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Майка спори със сина си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да спечелим в спор с детето

Ако то има 100 логични аргумента: да отстъпваме или да се предаваме

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Майка търпеливо говори на детето си. Снимка: Getty

Здраве

Човешкият говор зависи от 3 елемента

Проф. Литвиненко с обяснение за късното проговаряне на децата и какво трябва да се изследва

Сърцата на хората могат да бият едновременно в резултат на емоциите.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Сърцата на хората бият в синхрон, когато са запленени от една и съща история

Този феномен не е обвързан с емоциите на хората

Снимка: Getty

 

Да поговорим

5 сигнала, че семейството ви е здраво

Основни характеристики на щастливото съжителство

Принцеса Шарлийн. Снимка: Getty

Новини

Шарлийн коментира слуховете за проблеми в брака

Принцесата обясни защо е напуснала социалните мрежи

Женската репродуктивна система е уязвима. Снимка: Getty

Здраве

След Covid: как вирусът засяга женското здраве

Промени в цикъла, овулацията, кога може да се планира бременност и на още въпроси отговаря специалист

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Започнете да учите малкото на ред още от най-ранна възраст.

Снимка: Getty images

Да поговорим

20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 2)

Това е полезно за развитието на детето и то в дългосрочен план