Сънят е по-необходим на жената, отколкото на мъжа

Мозъкът ѝ има нужда от 20 минути по-дълга почивка

17 февруари 2018 г.

Снимка: pixabay.com

Жените имат по-голяма нужда от сън, в сравнение с мъжете, установи ново проучване, публикувано във в.The Independent.

Вероятно всяка жена сама е установила това през уикендите или по време на почивка. Ако тя е останала до късно с компанията, на следващата сутрин ще се прозява до обяд, докато мъжът е бодър и свеж още от сутринта.

Британските учени вече имат отговор защо.

Изследването

Това е така, защото мозъкът на дамите е по-сложно устроен. Изводите са на Центъра за изследване на съня в Университета Loughborough, който наблюдава 210 мъже и жени.

Така изследователите стигат до извода, че всяка нощ жените имат нужда средно от 20 минути сън повече от мъжа, защото през деня мозъкът им работи по-активно.

Колкото мозъкът е по-натоварен с работа, толкова повече почивка му трябва, за да се възстанови, обяснява Джим Хорн, ръководител на проучването пред The Independent.

Обяснението

Основната задача на съня е да даде време на мозъка да се възстанови. Когато човек спи, кортексът – онзи дял на мозъка, който отговаря за паметта, мислите, говора и т. н., релаксира и започва да се възстановява, обяснява Джим Хорн. "Тази почивка е особено важна, за да може на следващият ден да работи пълноценно. И колкото повече използвате мозъка си през деня, толкова повече имат нужда от сън", разказва Хорн.

Оттук идват и по-големите нужди на жените от сън.

Ангажименти

"Жените са натоварени с много и най-разнообразни задачи. Често им се налага едновременно да решават много проблеми от различно естество – домашни задачи, служебни отговорности, планиране на ремонти у дома, подготовка за посрещане на гости, решаване на битови неуредици... Затова използват повече мозъка си в сравнение с мъжете", аргументира се Хорн.

Според учените нуждите от сън и на мъжете са различни. Едни имат нужда от повече сън в сравнение с други. Това са тези, които заемат отговорни длъжности и трябва за вземат отговорни решения. За тях нощният сън също е важен, твърдят изследователите.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа