Как точно употребата на алкохол заплашва бременността

Особено в началния период – отговор от австралийски биолози

Снимка: Guliver / iStock

Консумацията на алкохол в най-ранните стадии на бременността води до сериозни нарушения при формирането на плацентата и плода. Това сочат изследвания, проведени с плъхове, като част от мащабно изследване на изследователи от Университета в Брисбейн в австралийския щат Куинсланд.

Те откриват сериозни вредни ефекти от лошите навици върху здравето на бременните жени и бъдещите им бебета. Подробности за откритието на австралийските биолози са описани в сп. Development.

Учените разделят женски плъхове на две групи, като първата група получава нормална и балансирана диета, а на гризачите от втората група се дава разтвор, съдържащ алкохол. След няколко дни пускат мъжки плъхове в клетките на женските и след още известно време наблюдават промените в здравния статус на бременните.

Резултатът: дори малки дози алкохол, приемани няколко дни преди и след зачеването, причиняват сериозни нарушения в процеса на развитие на плацентата.

Алкохолът забавя образуването на плацентарни съдове с около една трета. Освен това самата плацента е намаляла с 17%, затова растящият зародиш получава по-малко хранителни вещества, коментира водещият изследовател на експеримента Яцинт Калиш-Смит.

Според биолога, това откритие може да обясни факта, че децата на майки, които консумират алкохол през бременността често се раждат недоносени и с по-ниско тегло, което пък е свързано с бъдещи проблеми, като поява на диабет, хипертония, затлъстяване.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа