Секциото не носи полза за вашето бебе

Оперативното раждане увеличава риска от алергия и диабет

Снимка: Guliver / iStock

Бебетата, родени със секцио, а не по естествен път, са изложени на 20 % по висок риск от различни алергии, астма и дори - диабет.

При тях опасността да натрупат наднормено тегло, когато пораснат, също е по-висока, съобщи сайтът fr.metrotime.be.

Това са част от заключенията на експерти. Те бяха оповестени от проф. Яван Ванденплас, ръководител на Детската болница в Брюксел и преподавател в медицинския университет по време на конгрес, посветен на ролята на пре- и пробиотиците в педиатрията.

„Диригент“ на имунната система

Начинът на раждане, храненето и употребата на антибиотици през първите години на живота, оказват огромно въздействие върху развитието та имунната система. Тези фактори се отразяват на съзряването на чревната флора на бебето от самото му раждане.

И първите бактерии, които се заселват в храносмилателната система, дирижират имунната система до края на живота, обясняват лекарите. "Затова е много важно да се даде предимство на естественото раждане, при което бебето минава през родовите пътища на майката, да се насърчава кърменето и да се ограничи предписването на антибиотици на най-малките", обясни проф. Ванденплас.

„Добрите“ бактерии

Когато бебето се роди по естествен начин, то получава набор от бактерии, които няма как да получи при раждане със секцио.

Майчиното мляко също съдържа „добри“ бактерии (пробиотици), пребиотици както и фибри, които стимулират развитието на „правилните“ бактерии в храносмилателната система.

Естественото раждане и кърмата помагат за образуване на първата микрофлора на червата, която е жизнено важна за правилното развитие и функциониране на имунната система. В състава на съвременните адаптирани млека са включени пре- и пробиотоци, уточни професорът. Засега обаче е рано да се каже как се отразяват те на бебето.

Повечето проучвания за влиянието на адаптираните млека върху развитието на детето в далечен план, са правени със старите формули, които нямат тези добавки.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа