Не носете Crocs през целия ден

Този вид обувки деформира стъпалото, джапанките също са опасни за здравето

Снимка: Guliver / iStock

Този вид обувки направиха истинска революция в началото на 2000-ата година, когато се явиха по магазините. Те са леки, практични, стават за плаж и за работа в градината. Носят ги деца и възрастни. И търговците отчитат, че до ден днешен в повече от 90 страни по света са продадени над 300 милиона чифта.

Лекарите обаче не препоръчват те да се носят продължително време, заради плоското ходило.
„По-добре е да не носите Crocs всеки ден, защото те не осигуряват стабилност на петата. И тъй като тя не е фиксирана, цялата тежест на тялото се пренася върху пръстите, понеже човек се стреми да задържи обувките на крака си“, обяснява д-р Меган Лихи от Института по ортопедия и травматология в Илинойс, цитиран от в. „Сън“.

Допълнителен риск има за сухожилията, които също се натоварват, както и от деформация на палците. По принцип подобна опасност има при носене на всяка обувка без пета, допълва специалистът. Той съветва Crocs да носят хора, на които краката отичат. И при всички положения обувките да се използват не повече от 8-10 часа дневно.

Снимка: Guliver / iStock

Лоши новини и за джапанките, които са основен избор за летните месеци - носенето им дълго време води до сериозни проблеми, съобщава в. "Дейли мирър".

Макар че са изключително удобни, те не поддържат достатъчно добре сводовете на краката и носенете им предизвиква напрежение за глезените, ахилесовото сухожилие и болки в гърба. Всичко това напряга пръстите и променя походката.

Коментари
Последни видеа