Бременната на плажа

Слънцето може да причини пигментации по лицето

15 август 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Независимо дали е първа или поредна бременност, жената опитва максимално да се възползва от отпуската и от тези 15-20 дни, които има възможност да прекара на море или планина.
Доколко това носи полза и какви са рисковете, които може да си спести.

Между 12 и 16 часа да е на закрито

Това основно правило важи не само за бременната. За нея обаче забраната за излагане под УВ-лъчите наистина е сериозна. Защото някои части на лицето като – чело, бузи, около устата и най-вече устните, се нуждаят от особена защита, заради риска от пигментация. Тя се явява под формата на кафяви петна, известни под името „маска на бременността“. Дължи се на струпване на меланин и на хормонални промени и рискът е висок след 4-ия месец на бременността.

Съвет: слагайте защитен крем 20 минути преди излизане на слънце. Повтаряйте мазането на 2 часа. Не пестете крема и покривайте всички части.
Носете и шапка с голяма козирка.

Хормони, допълнителни килограми...

По време на бременността краката са подложени на изпитание. Особено през лятото, когато температурите са по-високи. Краката опичат и се подуват – това е по-изявено през последните месеци на бременността.

Съвет: на плажа лягайте с глава към морето. Така краката ще са леко повдигнати.
От време на време, когато има възможност, поставяйте крака и на по-високо. Така те почиват и ще ги усещате много по-леки.

Друг вариант е газенето в студена вода. В морето или в реката – няма значение. Студената вода масажира вените и заздравява стените им като намалява риска от разширени вени и облекчава отоците.

Водни спортове – с мярка

Не се препоръчват тези спортове, при които има риск от падане – водни ски, сърф, плажен волейбол ... 
Подходящи са разходките по брега, когато краката са до колене във вода. Водният масаж стимулира кръвообращението в краката. Разхождайте се сутрин, преди слънцето да стане силно и след обяд, когато силата на лъчите намалее.

Плуването, когато морето е спокойно, е една добра възможност.
Другата – разходки по пясъка. Кратките преходи, когато не е горещо, са добра възможност да активизирате кръвообращението в краката и да облекчите състоянието им.

Пийте повече вода

Бременните трудно понасят жегата. За да не задържат вода и да не правят отоци, те трябва да пият повече вода. Като се хидратират достатъчно, те стимулират организма си да елиминира отровите и да се пречиства.

Минимумът за един ден е 1,5 литра вода. Подходящи са и минерални води, които са с по-високо съдържание на магнезий, калций и калий.

Ако бременната има киселини, които се връщат след ядене, газираната вода не е добро решение.

Храненето навън
Храненето навън, когато не сте сигурни в ресторанта, винаги съдържа риск, особено когато температурите навън са над 30 градуса. Така че, бъдете нащрек. По-добре е да хапнете сандвич, приготвен от вас, отколкото да рискувате.
Плодовете и зеленчуците да се мият добре, а храната, която вземате на плажа, да стои в хладилна чанта.
Особено полезни са плодовете с червен цвят: касис, ягоди, боровинки, грозде, които са богати на витамин Р и имат добро действие върху малките кръвоносни съдове.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа