IV-и месец от бременността - когато жената придобива израз на мадона

Периодът е белязан от спокойствие и творчески подем

11 август 2017 г.
IV-и месец от бременността - когато жената придобива израз на мадона

Снимка: commons.wikimedia.org

Поздравления! Навлизате в началото на втория триместър от бременността – спокоен период, в който ще научите много нови неща и за своя организъм, и за развитието на бебето.

В четвъртия месец от своя живот в утробата, бебето бързо увеличава теглото си. Но най-важното е, че се формират органите и това, което превръща плода в Homo Sapiens, е развитието на мозъчната кора.

В 15-ата седмица започват да работят и бъбреците. Надбъбречните жлези се учат да произвеждат хормони, поддържайки общия хормонален фон. Малко по-късно на главата се появява мъх, очите постепенно се отварят. Активно се развива и имунната система и в края на 4-ия месец организмът на детенцето вече може да синтезира вещества, които помагат за справяне с инфекциите – интерферон и имуноглобулин.

Бебето интензивно движи ръчички и крачета, като постепенно хаотичните движения стават насочена реакция на вътрешни или външни дразнители. Някои жени за пръв път усещат тези движения на малкото.

Психология и здраве

От психологическа гледна точка 4-ят месец е един от най-леките за жените. Токсикозата е отминала, организмът се е приспособил към новото състояние и при нормално протичане на бременността, жената усеща прилив на бодрост и увереност.

В повечето случаи коремчето е още малко и незабележимо и не представлява някакво неудобство. Разбира се, има известно безпокойство за бебето, но нивото на тревожност в сравнение с първите месеци се е понижило значително.

Все по-често жената изпитва умиротвореност и добива онзи замечтан поглед на мадона. Именно сега разбира, че бременността може да доставя удоволствие.

Съвет: радвайте се на вашето „особено“ положение, доставяйте си радост с общуването с близките си и приятелите, говорете на бебето и се постараете да запомните тези прекрасни усещания. 

В четвъртия месец има още един бонус - изблик на творческа активност.

Дори жени, които никога преди не се увличали от ръкоделие и кулинария например, сега с удивление откриват в себе си желание да бродират шапчици и да плетат терлици, да шият малки забавни играчки, да готвят оригинални ястия. Някои започват да пишат, да рисуват и отделят време за различни интересни занимания.

Студентките приключват с изпитите лесно и успешно, някои решават да продължат с изучаването на чужди езици или се записват нови курсове. Този подем наистина трае кратко – около 2-3 седмици, но ако успеете да осъществите замисленото, то едва ли ще поискате да се спрете.


Анализи и изследвания

Единственият сериозен проблем в този лежерен и приятен период, в който бъдещата майка вече се е адаптирала към новото си положение, може да бъде наличието на истмикоцервикална недостатъчност /ИЦН/ – дефект на мускулите на матката; цервикална недостатъчност в областта на вътрешния отвор, което може да доведе до опасност от спонтанен аборт.

Ако в анамнезата има порок на развитието на матката, спонтанни аборти, предишни аборти, преждевременно раждане, разкъсване на шийката на матката, то има вероятност в маточната шийка да са настъпили изменения, вследствие на които слезестата преграда в цервикалния канал, която предпазва от инфекции, да не може да се задържа на нужното място.

Поради растящото вътрематочно налягане, плодният мехур започва да натиска шийката, тя започва да се отваря и така става възможно нахлуване на всякаква микрофлора. Обвивките на плодния мехур се инфектират, разкриват се и така предизвикват септичен аборт.

Обаче ИЦН се поддава лесно на диагностика, а също и на лечение – както оперативно, така и консервативно. Затова трябва редовно и навреме да се посещава гинеколога, който ще установи патологията и ще приложи подходящ метод за корекция на ситуацията.

През 16-ата - 20-ата седмица всяка бъдеща майка трябва да направи т. нар. ”троен тест“ за нивата на алфафетопротеина: туморен маркер, ХГЧ – хорионичен генадотропин и Естриола. Този тест е необходим, за да се изключи хромозомна патология на плода.

Ако резултатите от изследванията не са удовлетворителни, лекарят обезателно ще предложи да се проведе изследване на околоплодните води (амниоцентеза).

За да се извърши анализа, през микроскопичен отвор в корема се взема проба от околоплодната течност, в която се съдържат продукти от жизнената дейност на плода. Така се определя полът на детето, нивото на билирубина, хормоните и белтъците. Амниоцентезата позволява на лекаря да определи състоянието и развитието на плода.

От тези данни с вероятност 60 – 70 % може да се направи заключение за наличието или отсъствието на проблеми.


Красота

Четвъртият месец понякога на шега е наричан месец на комплиментите. Вече няма сутрешно гадене. Постоянното безпокойство, че може де се случи спонтанен аборт, се сменя с увереност, че малкото същество няма да поиска да напусне уютната майчина утроба, преди да е настъпил моментът за това. Жената сякаш разцъфва, кожата става нежна, в погледа ѝ се появява нега и загадачност, походката става плавна.

Именно в този период мъжете са най-привличани от лицата и фигурата на жената, която все още крие своята тайна. Но след 14-тата седмица и в края на месеца коремът вече става забележим. Сега вече в гардероба трябва да се появят тоалети, които обгръщат по-свободно тялото.

Поради растящата матка, увеличението на млечните жлези, натрупването на подкожни мазнини, необходими за лактацията, кожата на корема, бедрата, гърдите и на други места започва да се разтяга. Това означава, че трябва да се използуват специални козметични продукти, разбира се, след консултация с лекаря, който ще препоръча подходящите кремове за всеки конкретен случай. Той ще даде указания и как точно следва да се нанася кремът, за да даде резултат.

Още нещо много важно: кремовете, геловете, лосионите трябва да са лицензирани, с атестация от медицински експерти и да не предизвикват алергични реакции.

Друго средство за избягване на разтягането на кожата е закаляването. Тази много простичка процедура подготвя млечните жлези за предстоящото кърмене.

Желателно е всеки ден да се приема контрастен душ – редуване на топла и хладна, но не студена вода; да се обтриват зърната на гърдите с кубче лед, приготвено от замразена отвара от салвия или от лайка, а също така и известно време да се прекарва без дрехи, така че гърдите да получават и „въздушна баня“.


Коментар на акушер-гинеколога Наталия Викторовна Лобес от руската болница „Лапино“ за скрининга през II триместър:

Между 16-ата и 20-ата седмица се прави изследване на венозната кръв за определяне на патологията на плода. Този тест позволява да се открият до 90% от случаите на порок в развитието на невралната тръба и до 70% вероятност от развитие на синдромите на Даун и Едуардс.

Върху резултатите от теста оказват влияние различни фактори: бременност в резултат на оплождане ин витро, многоплодна бременност, наличие на някои заболявания, дори и първоначално неточно определяне на времето на забременяване.

Скринингът не е диагноза, а показател за индивидуалният риск на една или друга патология. За висок риск се смятат стойности 1:380-1:250. Жени с такива резултати получават направление за по-обстойно изследване, в това число и за амниоцентеза -цитогенетичен тест на плода .

Този инвазивен метод за диагностика се счита за достатъчно безопасен, но в 1–2 % от случаите може да доведе до усложнения, включително до аборт.

Ако не е извършена пренатална диагностика, вероятността от раждане на дете със синдром на Даун при възраст на майката 20-23 години е 1:1562, при 35-39 годишните е 1:214, а над 45 – 1:19. Затова някои двойки решават да рискуват и се съгласяват да се направи амниоцентеза, а други се отказват и се обричат на неизвестност до раждането на детето.

За щастие, най-разпространените хромозомни отклонения на плода - синдромите на Даун, Патау и Едуардс, вече може да се определят още след 6-ата седмица на бременността.

Достатъчно е бъдещите майки да дадат кръв от вените и след няколко дни научават резултата. Рискът от грешка за положителен резултат е съвсем малък - 0,1%, докато при предишните методики е достигал 30%.

За ефективността на неинвазивните методи може да се съди от следните данни за точност на определяне верността на изследването:

при синдром на Патау - в 91,7% от случаите;

при синдром на Даун - в 98,6% от случаите;

при синдром на Едуардс - в 100% от случаите;

Преимуществото на този тест е в това, че не е нужно да се прави амниоцентеза, а се елиминира 1–2 % -ният риск от загуба на желаното дете. Хубавото е и че може да се направи, без да се чака до 16-ата седмица. В случай, че се установи патология, потенциалните родители имат възможност да избор: да се грижат за дете със сериозна потология, или да се извърши мидицински аборт до 12-ата седмица, след което да се премине на щателно генетично изследване и след няколко седмици да се направи нов опит за забременяване, който вероятно ще се окаже успешен!

Хромозомни болести, свързани с промяна в броя на автозомите:

Синдром на Патау – тризомия по 13-ата хромозома (47, +13). В една част случаите се дължат на генетични причини-генопатии. Голяма част от генетичните уродства се обясняват с вродени хромозомни аномалии, които са свързани предимно с броя и строежа на хромозомите.

Синдром на Даун – това е една от честите хромозомни болести и се свързва с тризомия на 21-ия чифт хромозоми.

Децата с това заболяване се отличават със забавено умствено и физическо развитие. Болните имат характерен външен вид - монголоидно лице с косо разположени очни цепки, хлътнал нос, малки ушни миди и мускулна хипотония. У тях могат да се наблюдават пороци в развитието на сърцето, храносмилателния тракт, урогениталната система, както и недоразвити челни дялове на главния мозък, свързани с постнатално изоставяне в развитието, микроцефалия, цепки на устните и небцето – заешка или вълча уста, диспастични уши, полидактилия и т.н.

Синдром на Едуардс – тризомия по 18-хромозома (47, +18). Най-често срещаната аберация при мъртвородени деца, свързва се с пренатално недоразвитие и само 10% от новородените с тази болест достигат до 1-годишна възраст.

Източник: letidor.ru

Снимка: Детайл от картина на Сандро Ботичели

Превод: Еми Зарева

Да поговорим

ІІ-и месец от бременността – бебето започва своя път

Заедно

III-и месец от бременността - бебето вече не е ембрион

Здраве

I-и месец от бременността – най-важният за детето

Още от Здраве

Бременните трябва да внимават с кафето.

Снимка: Shutterstock

Възможна ли е консумацията на кофеин по време на бременност

Има ли точен момент за теста за бременност?

Снимка: Shutterstock

Кога е правилният момент да си направите тест за бременност

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Загубата на смисъл е един от основните показатели за прегаряне.

Снимка: Shutterstock

Емоционално прегаряне – всичко, което трябва да знаете

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Някои хора постоянно ви обстрелват с критики.

Снимка: Shutterstock

За децата е полезно да слушат приказки.

Снимка: Shutterstock

Джена Буш Хейгър

Снимка: Getty images

Бременните трябва да внимават с кафето.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Бременните трябва да внимават с кафето.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Възможна ли е консумацията на кофеин по време на бременност

Разберете дали кафето трябва да се превърне в мираж за вас през този период

Майка целува бебето си. Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Как оцелях след раждането

Личната ми програма „Съхрани себе си“

Щастливите Ивет Лалова и Симоне Колио. Снимка: Instagram

 

Заедно

Ивет Лалова гушна първороден син

Момченцето носи името Тиаго Колио

Тъжна жена. Снимка: Getty

Да поговорим

4 черти, които привличат насилници

Защо жените попадат на един и същ тип кофти мъже

София Ричи и Елиът Грейндж по време на сватбата. Снимка: Instagram

Заедно

Бременната София Ричи празнува първа годишнина от сватбата

"Искам да се омъжа за теб милион пъти отново, Елиът!“, написа тя

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Страхът може да бъде и полезен за малките.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Страховете помагат на децата да растат

Ето как да ги успокоите и им помогнете да преодолеят тревогите

Майка се кара на децата си. Снимка: Getty

Заедно

Възпитание без крясъци

Какво да направите, ако сте на ръба на търпението

Има ли точен момент за теста за бременност?

Снимка: Shutterstock

Здраве

Кога е правилният момент да си направите тест за бременност

Вижте в кой момент е най-вероятно да получите най-точни резултати

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научим децата да държат правилно молива

Това помага не само за писането, но и за добрата координация