Кръвен тест издава бъдещи усложнения на бременността

Той сочи проблеми в развитието на бебето в утробата

Снимка: Guliver / iStock

Нов кръвен тест открива дали бременността ще се развие нормално или е в риск. Той засича белтък, отделян от ембриона. И колкото нивото му е по-ниско, толкова рискът от евентуални проблеми в развитието е по-голям, съобщава parents.fr.

Откритието на екипа лекари от болница „Куин Мери“ в Лондон ще намали инвазивните процедури, които се налага да се правя по време на бременността. Достатъчно е майката да даде малко кръв. Изследването търси кръвен маркер DLK1, който може да се използва за диагностика преди раждането. И ако стойностите му са ниски, това подсказва висок риск за плода в утробата.

На този етап не разполагаме с достатъчно методи, с които може да кажем дали бременността ще протече без усложнения. Не знаем също защо бебето е дребничко. Защото не получава достатъчно кислород и хранителни вещества в утробата или заради гените, които носи“, обясняват учените.

Много е важно да се разработят тестове, които да дадат на лекарите повече информация за развитието на бременността и преди раждането, за да може да се помогне навреме и част от усложненията да се избегнат и да не се стигне до фаталнен развой. Тестове върху гризачи доказват, че протеинът DLK1 идва директно от ембриона. И изследването на нивото му дава директен „прочит“ на биологичното състояние и на развитието на бебето в утробата. Ниското му ниво е свързано с задържане на растежа на плода в резултат на усложнения на бременността, в това число и на лошо кръвоснабдяване от пъпната връв.

Източник: Nature Genetics

 

 

 

Коментари
Последни видеа