Може ли да пием кафе през бременността

Каква е нормата и какви са рисковете от предозиране

Снимка: Shutterstock

Забраните за алкохол и тютюнопушене през бременността са категорични, а за вредните ефекти от кафето не се говори и като че ли не се знае много. А и към този проблем науката е все още длъжник, защото не е достатъчно добре проучен.
Има много проучвания, но резултатите от тях са противорeчиви. Едни твърдят, че е вредно, други ги опровергават.
Експерти от американския колеж по акушерство и гинекология смятат, че кофеинът по време на бременността не е вреден – ако обаче се спазва норма. Той не бива да надвишава 200 милиграма в денонощие. Една чаша (250-500 мл.) , може да съдържа средно 100-до 400 мг. кофеин.

- ако чашата (250 мл.) е с разтворимо кафе, кофеинът е 76 мг.

- чашата (250 мл.) чай съдържа 26-48 мг.

- в 300 мл чай от бутилка има 15-25 мг.

- чаша какао (350 мл.) – 8-12 мг.

- чаша топъл шоколад – 5-8 мг.

- в 50 мг шоколад има 5-35 мг кофеин

- най-силният шоколад е черният, а най „леките“ - млечни и бели, които обаче съдържат твърде много захар.

По време на бременността, ако много обичате кафе и не можете да се лишите, е по-разумно да пиете лате. Една чаша съдържа относително малко кофеин – около 75 мг. Освен това има много мляко, което е източник на калций и белтък.
Другият вариант е да пиете безкофеиното кафе.

Има ли риск и какъв, ако дневната доза от 200 мг се превиши

Организмът на бременната по-бавно се изхвърля кофеина и това е повод лекарите да предупреждават, че прекаляването с кафе крие потенциален риск от спонтанен аборт.

Рискът от преждевременно раждане

През 2003 г. учените изследвали дали кафето може да причини преждевременно раждане. Те наблюдавали 12 000 жени и се оказало, че ако консумацията е умерена (до 200 мг в денонощие), нямо риск от преждевременно раждане.
Злоупотребата и превишаването на тези дози обаче не са проучвани.

Влияе ли кофеинът на теглото на новороденото

Кофеинът прониква през плацентата, но изследванията сочат, че той не нарушава кръвообращението в съдовете на матката и не влияе на това колко кислород ще получи бебето в утробата.
С други думи кофеинът не може да даде отражение върху теглото на бебето.

Може ли да наруши съня на детето

През 2004 г. учени правят проучване, в което са включени 885 бразилски деца. Майките били питани колко често децата се будят през нощта, като се отчитало и колко кафе са пили те през бременността.

Оказало се, че честото будене през нощта (повече от 3 пъти на нощ) е по-често при деца, чийто майки употребяват повече от 300 мг кофеин всеки ден. На разликата между тези, които консумират кофеин и тези, които се лишават е толкова незначителна, че изводи не могат да се направят.

Създава ли кофеинова зависимост

Известно е, че кофеинът може да доведе до зависимост, също както алкохолът и никотинът.
Ако вие сте свикнали да пиете по няколко чаши кафе на ден, продължителното лишаване от кофеин може да доведе до състояние близко до абстиненцията – явява се главоболие, позиви за повръщане, човек се чувства уморен.
Описани са няколко случая, когато подобни симптоми са наблюдавани и при деца. Техните майки приемали твърде много кофеин – над 800 мг. в денонощие.

Една чаша на ден не създава риск

Една дори две чашки слабо кафе на ден по време на бременността – това не вреди. Не не бива да се прекалява. Бъдещата майка е по-добре да пие: мляко, прясно изцеден сок, вода.

И нещо много важно, което не бива да се забравя. През бременността организмът е податлив на обезводняване. И трябва да се приемат много течности. Кофеинът действа като диуретик, принуждава жената често да ходи до тоалетната. И рискът от обезводняване нараства.

Източник: deti.mail.ru, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа