Новородените момиченца се справят по-добре със стреса от момчетата

Защитните им механизми са по-мощни

06 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

От самото си раждане жените и мъжете по различен начин приемат и се справят със стреса. Освен това раждането е по-леко за майката, ако на бял свят идва момиченце, твърдят испански учени от университета в Гранада в сътрудничество с болницата „Сан Сесилио“.

Те проследили 56 здрави бременни. 27 от тях родили момчета, а останалите – момиченца. Лекарите изследвали проби от кръвта включително и от пъпната връв, за да установят нивото на оксидативен стрес и на възпаленията при новородените.

Оксидативният стрес дърпа спусъка на много заболявания в това число депресия и болестта на Алцхаймер. Проучването доказа, че при момиченцата още от самото раждане нивото на оксидативен стрес е по-ниско в сравнение с това на момченцата. При тях и антиоксидантната защита е по-активна.

По време на раждане при майките на момиченцата  антиоксидантната защита работела по-надеждно и затова основните биомолекули се увреждали по-малко. Нивото на възпаления по време на раждането на момиче е по-ниско, установило проучването.
Учените са на мнение, че при нежния пол още от самото раждане някои ензимни системи са по-развити. Те намаляват риска от увреждания на клетките и подобряват клетъчния метаболизъм.

Източник: The Daily Mail

 

Коментари
Последни видеа