От какво се страхуват жените през бременността

Френско проучване класира най-силните притеснения

Снимка: Guliver / iStock

Проучване сред бременните на на френския сайт Wemoms установи кои са най-силните им притеснения през 9-те месеца и ги класира по важност. Оказа се, че повечето бъдещи майки във Франция са загрижени за фигурата си.

Бременността е период на радост, но събужда и редица въпроси и притеснения. Повечето са свързани с физиологичните промени, които настъпват в тялото на жената. Това потвърждава и анкетата, която обхваща 1491 бременни.

Резултатите сочат, че най-много 37,5% от включените в нея жени се тревожат от наддаването на килограми и от перспективата да не натрупат прекомерно много.
На второ място идват опасенията от разтягане на кожата и образуването на стрии (28% ), а на трето - страховете за отпускане и промяна на гърдите (18,5%).
Едва 6% се тревожат, че бременността ще промени сексуалния им живот.
Страховете на бъдещите майки са свързани не само с периода на бременността, но и с раждането.
10 на сто от тях се притесняват да не получат пролапсус – смъкване на пикочен мехур, матка, ректум, което може да е временно, но може да остане и за цял живот. Това обикновено се случва в напреднала възраст, но може да бъде провокирано и от трудно и продължително раждане.
Други пък се тревожат за сексуалния живот след раждането – болки, намаляване на либидото, честота на сексуалните контакти.

След това се подреждат притеснения за здравето на бебето – най-вече дали раждането няма да дойде преди термина, дали бебето ще е напълно здраво, няма ли да е с малформации или да получи увреждания в процеса на раждане.

„Липса на подкрепа и неразбиране могат допълнително да засилят тези страхове. Затова, говорете с бременната и s насърчавайте да търси съвет, и да споделя притесненията. Това е начин страховете да се разсеят и тя да е по-спокойна“, съветва Антонио Кордосо, един от ръководителите, обработвали данните от анкетата.

Източник: TopSanté

 

Коментари
Последни видеа