Овулацията започва - как да определим началото

В домашни условия може да засечем признаците

Илюстрация: Guliver / iStock

Всяка жена се ражда с милиони незрели яйцеклетки, които са в очакване овулацията да започне. Това е  онзи специален момент при всеки месечен цикъл, който трае максимум 24 часа. Тогава, след съзрявянето на фоликула, яйцеклетката се освобождава от яйчника.
Кога се случва точно, си пита всяка, която не иска да зачене  или обратното - когато много иска да забременее.  

Как да се установи този момент? 

Има два най-разпространени начина да се установи началото на овулацията – при преглед с ултразвук и в домашни условия, пише  medikforum.ru.

Има и трети - някои жени са убедени, че могат да почувстват този момент. Докато по този въпрос може да се спори, то в гинекологията е ясно конкретизирано понятието „фертилен период“ - най-подходящият за забременяване, който започва около 5 дни преди настъпването на овулацията и продължава през целия ден, тоест – дълъг е около 6 дни.

Денят, в който настъпва овулацията, може да се сметне математически само, ако менструацията е редовна и идва по едно и също време. За да се изчисли точният момент, трябва да извадите от общата дължина на цикъла 2 седмици, тоест 14 дни.

Ако приемем, че всеки месечен цикъл е равен на 28 дни, овулацията настъпва около 14-я ден. Ако обаче цикълът е по-кратък, например 24 дни, овулацията започва на 10-я ден от него, а ако жената има по-дълъг месечен цикъл, например 33 дни, най-благоприятният ден за зачеване е 19-ят.

При някои жени обаче менструацията не е стабилна и изчислението е сложно – трябва да се вземе най-краткият и най-дългият период, при който тя настъпва, да се намери средната им стойност и да се отброят съответните дни до овулацията. Но резултатът пак няма да бъде съвсем точен, а приблизителен.

Грешка може да се допусне дори при съвсем стриктен график, защото има вероятност в конкретния месец овулацията да настъпи малко по-рано или малко по-късно. Затова е добре методът с изчисляването да се съчетае с други начини за определянето ѝ, а също така и да се обръща внимание за характерните признаци, които се проявяват при нейното застъпване.

Много жени прилагат метода с измерването на базалната температура (във влагалището, в ануса или под езика се мери с термометър, но винаги на едно и също място), но този начин изисква редовно измерване в продължение на няколко месеца, винаги в едно и също време на денонощието - след събуждане сутрин, и при еднакви условия (например ставане от леглото може да промени температурата).

Ако всички условия са изпълнени стриктно, настъпването на овулацията може да се проследи по това, че обикновено при 28-дневен цикъл температурата се увеличава с 0,3 - 0,6 °С между 12–ия и 14–ия ден след първия ден на последната менструация.

Признаци за овулация

- Болки в кръста, които често приличат на бъбречна болка са признак за овулация.

- Кратките кръвотечения седмица-две преди менструация също са знак, че организмът е готов за бременност.

-Тогава има явни промени и в матката. Жлезите, разположени в нейната шийка, произвеждат слуз с обикновено гъста консистенция, която пречи на различни инфекции и бактерии да попаднат в женското тяло.

В нея сперматозоидите са трудно подвижни и не им е лесно да достигнат до маточната кухина, но основният фоликул е отговорен за производството на специален хормон – естрадиол и от този фоликул яйцеклетката излиза в деня на овулация. Колкото е по-високо нивото на екстрадиол, толкова по-мека е слузта в лигавицата на матката. При всички жени този процес е много индивидуален.

- Процесът на овулация може да се различи и по болезненото усещане в областта на корема, когато то няма връзка с месечния цикъл. Тази болезненост може да се локализира и вляво, и вдясно, и в центъра на корема и е свързана с това от кой яйчник е съзрелият фоликул.

Типът болка най-често е тъпа и подобна на чувството на тежест в корема. Тя е предизвикана от увеличения брой активни вещества – простагландини. Те са способни да разтворят стените на фоликула и тъканта в яйчника, за да обезпечат лесен изход на яйцеклетката. Въпросът с болката обаче е строго индивидуален, доколкото някои жени я усещат около 2-3 дни преди началото на овулацията, а други – непосредствено в деня на овулацията или след нея.

За да се определи дали тази болка е свързана с настъпването на важния ден, а не е породена от други причини, е важно да се установи наличието на следните симптоми: не е продължителна, постепенно изчезва сама, повтаря се всеки месец и две седмици след нея идва менструацията.

Ако болката е силна и се налага заради нея да вземате обезболяващи, по-добре се консултирайте със специалист. Безпокойство предизвикат и симптоми като обилно кръвотечение, повишена телесна температура и жълто-зеленикав секрет.

Технически средства за определяне на овулацията

С помощта на тест от аптеката определянето става лесно. Неговата работа се заключава в проявяване на количества лутеинизиращ хормон. LH е от групата на гонадотропините и концентрацията на хормона в урината зависи от деня на цикъла.

Чрез теста се определя пикът на изработката на лутеинизиращ хормон и съответно, овулацията трябва да настъпи в следващата част от деня. Ако тестът показва положителен резултат, този ден или следващия се явяват най-подходящо време за забременяване.

Изследването с ултразвук е друг надежден метод, тъй като позволява да се определи увеличението на размера на фоликула, да се проследи ендометрично изменението му и да се установи наличие или не на овулация. Размерите на главния фоликул трябва да бъдат около 1,8-2,5 см. Ако в момента на прегледа с ултразвук той е голям 1,8 см, значи овулацията ще настъпи в близките дни. При необходимост за потвърждение на това процедурата трябва да се повтори след 3-4 дни.

Овулация, която протича приблизително по едно и също време без силни болки и обилни течения е показател, че с жената всичко е наред.

 

Коментари
Последни видеа