Защо на корема на бременните се появява тъмна линия

Какво означава, трябва ли да се опитваме да я заличаваме и други важни уточнения

02 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Почти всички бъдещи майки са белязани с нея – по някое време през бременността на корема се появява тъмна вертикална линия и някои жени се притесняват – дали е нормално, опасно ли е, дали ще остане завинаги, нужно ли е да се заличава по някакъв начин, дали ще изчезне сама…

Спокойно, момичета, сега ще отговорим на всички въпроси:

Тъмната вертикална линия на корема (от латинското Linea nigra) е сред най-разпространените признаци на бременността и обикновено се простира от пъпа до пубиса, но понякога достига до самия връх на корема и се появява обикновено около 23-ата седмица от бременността.

Защо се появява

През този период могат да се появят пигментни петна и на други участъци от тялото и на лицето – и те, както и тъмната линия на корема, са предизвикани от увеличените нива на хормоните през втория и третия триместър. Първоначално линията е по-светла и след време потъмнява.

При повечето хора има още една линия, само че светла (linea alba), която е от пъпа надолу, но кафеникавата, тъмна линия се появява само през бременността.

Тогава се увеличава хормонът, който „заставя“ клетките да произвеждат повече меланин. Това е причината да потъмняват и зърната на гърдите на бременната.

Повечето бъдещи майки забелязват пигментните промени между първия и втория триместър, а при тези, които очакват близнаци или тризнаци, тъмната линия на корема може да се появи още през втория месец от бременността.

Но тя не се вижда при всички жени – според научни изследвания това явление се наблюдава при 75% от бъдещите майки.

Кога ще изчезне

Няколко седмици след раждането тъмната линия започва да избледнява, а ако майката кърми, линията може да остане в течение на няколко месеца.

Опасна ли е

В появата на linea nigra на корема няма нищо страшно - нито за бебето, нито за майката – плодът е защитен от външни въздействия, а единственият проблем е, че чертата е по-силно изразена при жени с тъмна кожа. Това обикновено е породено от хиперпигментация, но също няма повод за тревога – макар и по-бавно, след раждането ще изчезне.

Може ли по тъмната линия да се предскаже пола на бебето

Това е старо поверие, според което ако кафеникавата черта минава през центъра на пъпа, жената ще роди момиче, а ако линията минава до пъпа и сочи към ребрата, ще бъде момче. Само че не съществуват никакви доказателства, които да потвърдят това.

Може ли да се заличи

Появата ѝ е естествена и няма начин да се избавим от нея, не е и нужно. Ако е притеснителна за вас, можете да спазвате някои правила, за да не потъмнее кожата още повече:

- Носете дрехи, които защитават от слънчевите лъчи

- Използвайте крем със слънцезащитен фактор 15, за да пазите кожата от прякото въздействие на лъчите.

- Включете в менюто продукти, богати на фолиева киселина: спанак, пшеница, боб, портокалов сок, аспержи.

- Смесете няколко капки лимон с няколко капки алкохол и нанесете на кожата, за да изсветлите чертата.

Марина Атанасова по материали на pregnancyrelated

Коментари
Последни видеа