Предимството да си първороден

Как редът на поява на децата в семейството бележи характера и здравето

26 Февруари 2024 г.
Предимството да си първороден

Майка и татко се радват на бебето си. Снимка: Shutterstock

Оказва се, че поредността на поява на детето в семейството - дали ще е първо, второ или трето, има огромно въздействие не само върху здравето, но дори и върху съдбата на детето. 
Списание The Reader’s Digest  събира  и обобщава мнението на експерти по тази тема.

1. Най-голямото е роден лидер

„Първородното (докато на бял свят не са се явили други деца), получава максимума от родителското внимание.  Това му позволява да израсне уверено в собствените си възможности и да стане силна личност", обяснява семейният психолог Мери Уолас.

Първородните деца често заемат лидерски позиции, те обичат останалите да се придържат към правилата и установения ред, и са упорити в постигане на поставените цели. От друга страна родителите често ги молят да се включат и да помагат при отглеждане на по-малките и в домашната работа. А това допълнително развива чувство за отговорност.

2. Големите са най-умни

Много проучвания, в това чисто и последното ( резултатите от него са публикувани в списание Journal of Human Resources), сочат, че първородните деца са с по-висок коефициент на интелигентност IQ в сравнение с останалите. Родителите са с повече възможности да ги стимулират. Майките и бащите имат повече време и сили да разговарят с тях, да им четат, да обясняват.

„Първородното обикновено има по-богат речник, по-рано започва да разсъждава като възрастен, защото е по-отговорно“, обяснява психологът Линда Кампбел, преподавател в университета на щата Джорджия.
По-голямото внимание, което родителите отделят, има и негативна страна. От по-големите деца се изисква повече и те са под постоянен натиск. „Първородните деца могат да станат перфекционисти и в по-голяма степен развиват тревожност. Страхуват се, че ако не се справят с нещо, няма да ги оценят и да ги обичат“, обяснява Уолас.

3. Голямото дете често страда от хранителни алергии 

Едно от възможните обяснения е, че родителите прекалено много го пазят от микроби. Докато по-малките в семейството от най-ранна възраст се срещат с вируси и бактерии, които по-големите носят от детската градина или от училище. От друга страна родителите не са така старателни с хигиената при второто и третото дете, не изваряват и не дезинфектират биберона, който пада на земята, като е било с първото. Затова и имунната система се развива нормално и рискът от алергии към домашен прах и други алергени е по-малък.

4. Средното дете в семейството трябва да е креативно

Родителите обикновено са твърде ангажирани с проблемите на голямото дете и с грижите около най-малкото, затова средното оставя някак извън сферата на интересите им. И често се чувства пренебрегнато. От друга страна то върви по стъпките на големия си брат/сестра, но не може да разбера кой е точно и затова може да има проблем със самоидентификацията си. То трябва да търси своя ниша, да се опита да привлече внимание към себе си. Всичко това събужда креативността му. Освен това върху него не тежат родителски очаквания, както на голямото. Затова често художници, артисти, рок-музиканти се оказва, че са втори по ред на раждане в семейството.

5. Те са и добри дипломати

Това е така, защото често им се налага да потушават споровете между най-големия и по-малките.
„ Второто дете в семейството знае как да търси компромис, как да оправи отношенията, как да реши конфликт, защото именно с това се занимава често. То умее да поглежда нещата от различен ъгъл, цени честността и справедливостта“, обяснява Уолас. Вероятно затова вторите деца често стават успешни политици и дипломати. И техните бракове са по-успешни в сравнение с тези на братята и сестрите им.

6. По-застрашени са от депресии

Възможно е това да е свързано с по-ниската самооценка, която имат, както и с недостатъчното внимание, което им отделят родителите.

7. Средното дете в семейството страда най-много

Колкото са повече децата в едно семейство, толкова повече са проблемите за средното. То винаги остава извън родителския интерес и приоритети.

8. Най-малките често стават ... предприемачи

Най-малките деца в семейството заемат особено място в сърцето на родителите. По-големите им братя и сестри не винаги се отнасят с умиление към тях, ревнуват ги от родителите, не ги допускат в игрите си, гонят ги от стаята си. В резултат на това те се чувстват отблъснати и унижени. 
Затова им се налага да прибягват до не съвсем честни методи, за да бъде чуто мнението им и въобще, за да се отнасят с тях по-уважително. Когато пораснат, се стремят да вървят по собствен път и често постигат успехи в бизнеса.

9. Те са по-весели и разкрепостени от по-големите

С първото дете родителите нямат опит, затова често са напрегнати, тревожат се много за щяло и нещяло. С всяко следващо дете това напрежение и неувереност намаляват. Те стават по-спокойни, а това директно се отразява на характера на най-малките в семейството. Те растат по-весели, разкрепостени, дори разглезени и се качват на главата на мама и татко.

10. Често се поддават на зависимости

Половото съзряване на най-малкото дете в семейството настъпва средно 3 месеца по-рано в сравнение с това на по-големите му братя и сестри. Възможно е по тази причина то да е по-склонно към рисково поведение, по-рано да започне сексуален живот, да пуши, да пробва алкохол и да посяга към наркотици. 

11. Единственото дете съчетава качествата

Единственото дете се радва на цялото родителско внимание. Обстоятелство, което има плюсове и минуси. От една страна има всички шансове да е успешно в живота, защото разполага с всички родителски ресурси и му се възлагат много надежди. От друга страна за родителите си то остава винаги детенце, което те искат да глезят, не го приемат на сериозно. Отсъствието на братя и сестри от една страна влияе положително на психичното му състояние, защото няма ревност и съперничество за любовта на родителите. От друга единствено дете е с по-ниски социални умения, когато настъпи време да тръгне на градина или училище. Проучвания сочат, че да си единствено дете все пак не е лошо. 
Въпреки популярните представи, тези деца не се чувстват самотни. И са по-щастливи, успешни и уверени в себе си в сравнение с децата от многодетни семейства. И към 5-и клас наваксват и навиците за обуване са на същото ниво като на връстниците им с повече братя и сестри.

Мона Василева 

 

 

Да поговорим

Как братята и сестрите си влияят един на друг

Да поговорим

Децата - по-щастливи с домашните си любимци, отколкото с братята и сестрите

Новини

Кръвните братя и сестри имат сходни черти от характера

Заедно

Защо не е добра идея големите братя и сестри да гледат по-малките

Още от Здраве

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Полезно е бебето да пълзи.

Снимка: Shutterstock

Пълзенето намалява риска от астма при бебетата

Има начини да се справите с натрупаните килограми след раждането.

Снимка: Shutterstock

Можете ли безопасно да отслабнете по време на кърмене

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Освен морална подкрепа, Фондация „За доброто“ се грижи и за бъдещото развитие на децата.

Снимка: Фондация „За доброто“

 

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Здраве

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за нововъденията в храненето и уменията на бебето

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои