Някои са често на трапезата ни, други несправедливо подценяваме
Жена яде диня. Снимка: Getty
През летния сезон организмът лесно се дехидратира. Тялото бързо губи влага и не всеки може да изпие 2-3 вода.
Не можете да пиете много? Тогава яжте!
Дехидратацията е враг не само на красотата, но и на здравето. В крайна сметка човек е 70% вода и загубата на поне 6-8% и може да предизвика припадък.
За да избегнете това, прегледайте лятното си меню.
Има много вкусни и здравословни храни, които могат да ви помогнат. Говорим основно за пресни плодове и зеленчуци, които съдържат голямо количество влага.
Имайте предвид, че след термична обработка - варене, задушаване, печене - количеството вода в състава на тези продукти се променя. Затова е най-добре да ги консумирате сурови.
Динята съдържа 91% вода. В допълнение тя е отличен източник на ликопен, мощен антиоксидант, който бори рака.
Може да се съчетае с други плодове: може да се добавя към смутита, плодови салати и смутита.
Тези зеленчуци могат да се считат за перфектната хрупкава лятна закуска с високо съдържание на вода и хранителни вещества. Краставиците съдържат 96,7% вода - повече дори и от динята.
Те могат да се режат на салати, да се добавят към сандвичи, да бъдат основа на зелени коктейли.
Някои кухни сервират краставиците със сладки чушки и хумус - оказва се страхотна лятна закуска, лека и пикантна.
Боровинки, малини, къпини съдържат много вода. Снимка: Getty
Ягоди, череши, вишни, боровинки, малини, къпини, черно, червено и бяло френско грозде се вписват перфектно в големия списък на плодове, които зарежда организма с вода, витамини и минерали. Може да ги ядете цели да ги добавите нарязани към кисело мляко, сокове, смутита, салати, десерти.
Когато давате плодове на детето, не забравяйте за себе си.
Боровинките и ягодите съдържат най-много вода, така че могат да се считат за най-добрите "овлажнители" .
Ако се опитвате да свалите няколко излишни килограма наред с проблема с дехидратацията в горещините, заложете на грейпфрута. Освен че съдържа много вода, той е богат и на вещества, които осигуряват добро изгаряне на мазнините.
Грейпфрутът също ще ви помогне да намалите холестерола и да стабилизирате кръвната си захар.
Добавяйте го към сокове и плодови салати.
Опитайте да го сервирате обелен, на филийки като гарнитура към месни ястия.
Доматите са може би най-популярните зеленчуци у нас.
Влизат в рецептата за всяка салата, те придават сочност на ястията.
Доматите са полезни за здравето на костите, сърцето и доказано имат противоракови свойства.
Лекари съветват тези, които страдат от акне, да увеличат количеството домати в диетата.
Домашното сорбе се приготвя лесно. Снимка: Getty
Серията от сочни зеленчуци и плодове може да бъде разнообразена с домашно приготвени десерти. Колкото и изненадващо да звучи, сорбето е един от най-добрите начини да победите жегата и да останете хидратирани.
Най-добре е обаче да си го направите сами. Просто е. Замразете половин чаша горски плодове или парчета плодове (череши, ягоди, касис, кайсии, цариградско грозде, киви, ябълки, грозде и др.) и половин чаша мляко (или кисело мляко, сметана, вода и др.). След това разбийте в блендер в хомогенна паста, добавете няколко супени лъжици захар на вкус и разбийте отново и замразете във формички с клечка. Ще си приготвите най-вкусният и здравословен сладолед.
Целината е богата на фолиева киселина, фибри, витамини А, С и К. И разбира се, тя попадна в нашия рейтинг поради факта, че има високо съдържание на вода.
Тя неутрализира стомашната киселина и помага при киселини.
Не всеки обича зелените дръжки на селърито, затова готвачите са принудени да използват трикове и слагат различни добавки.
Например, американците използват хумус, гуакамоле или фъстъчено масло.
Жълти, зелени, червени чушки. Снимка: Getty
Всъщност чушките от всички цветове съдържат много вода (както и витамин С). Но зелените са с 93,9% съдържание на вода. Съдържат и мощни антиоксиданти.
Този зеленчук може да се хрупка почти по всяко време – дори късно вечер или преди вечеря. Чушките укрепват кръвоносните съдове и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.
Първо, спанакът съдържа 91,4% вода. Второ, той е с високо съдържание на калий, фолиева киселина, лутеин, фибри.
И трето, една чаша листа съдържат 15% от препоръчителната дневна доза витамин Е, който се бори със свободните радикали. И накрая, листата спанак лесно се вписват във всяко меню - успешно допълват (и украсяват!) както зеленчукови салати, така и сандвичи с месо.
Сортът джудже моркови вече се намира по рафтовете на големите вериги. По своите ценни качества той не отстъпва на обикновените моркови – съдържа много бета-каротин, витамин С, съдържа полезните минерали мед, желязо, калий и калций. Но има повече влага, отколкото в големите. Мини морковите съдържат 90,4% вода. Освен това ти имат по-сладък вкус.
Предлагайте ги на деца, които отказват да пият вода в жегите. Добавяйте ги към салати и гарнитури.
По материали на Parents, Мона Василева
Разнообразното хранене е тайната, ако искате да получите всички необходими витамини.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари