Дъвката – за и против

Колко е полезна, колко – вредна и, все пак, кога да я позволяваме на детето

09 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Да наричаме дъвката еднозначно вредна означава да излъжем – все пак и от нея има няколко позитивни последствия. Всички те обаче се проявяват само при умереното ѝ използване.

Ползите

Работата е в това, че дъвката се възприема от организма на детето като храна и предизвиква същите рефлекси. Един от тях е повишеното слюноотделяне, което способства отмиването на остатъците храна от зъбите, другият е възстановяването на прословутия киселинен баланс в устата, за който става дума в рекламите. (Последният се възстановява съвсем добре и без дъвка, макар и по-бавно.)

Естествено следствие от интезивното дъвчене е укрепването на челюстите. Някои специалисти смятат, че този резултат също може да се смята за позитивен, тъй като съвременната храна не натоварва достатъчно челюстите, а дъвката е способна да поправи този недостатък.

Вредите

Интензивното слюноотделяне, което предизвиква дъвката, може да наруши естественото отделяне на слюнка, което води до сухота в устата и образуване на така наречените „рагади“.

Излишната активация на отделянето на стомашен сок води и до още по-сериозни проблеми – ако в стомаха в този момент няма храна, на която сокът да въздейства, киселината в него започва да разяжда стените му, а това може да доведе до гастрит и дори до язва.

Освен това сред невролозите битува схващането, че деца, които продължително и често дъвчат дъвка, имат проблеми с дикцията и развитието на речта.

Ако детето ви е склонно към алергии, дъвката може да е причина за обострянето им, тъй като в нея се съдържат доволно количество разнообразни химически вещества, които сами по себе си са доста силни алергени.

Ако детето ви обича да гълта периодично дъвките си, това може да се окаже още един проблем, защото така се нарушава нормалният процес на храносмилане. А натрупването на дъвка в червата може да доведе до тяхната непроходимост, при което може да се наложи оперативно лечение.

Правила на употреба

Очевидно е, че дъвченето носи повече вреди, отколкото ползи, но това да се обясни на едно дете е мисия невъзможна. По-смислено е, ако от време на време му разрешавате, но при следните правила:

- Дъвче се след хранене и при ограничено време. Доказано е, че полезните свойства от дъвката продължават не повече от 5-10 минути, а по-продължителното използване води до нежелателните последици.

- Постарайте се дъвката, която предлагате на детето, да има относително неутрални цвят, мирис и вкус.

- След определеното време за дъвчене се постарайте детето да изплюе дъвката, а не да я глътне. Ако пък то вече е свикнало да дъвче прекалено дълго, постепенно съкращавайте времето.

Коментари
Последни видеа