11 признака, че все още се възстановявате от раждането

Ако забележите един от тях, потърсите съвет от специалист

01 октомври 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

„Никога не съм мислила, че ще мине толкова време, преди да дойда на себе си“, казва 32-годишната Виктория, която е станала майка преди два месеца. - Някои действия все още ми причиняват дискомфорт: боли да стана, да седна, много бързо се изморявам. А казват, че бременността не е болест! "
Възстановяването на организма започва веднага след раждането, но може да отнеме от шест месеца до две години, докато жената се почувства както преди бременността.
Всичко е индивидуално, зависи от това как протича бременността, дали раждането е било естествено или със секцио.
Няколко признака показват, че жената не се е възстановила психически и физически.

Отпуснат корем
По време на бременността предната коремна стена е преразтегната. Често след раждане коремът остава отпуснат. За да коригирате това състояние, трябва да започнете да правите упражнения възможно най-рано.
Ако раждането е било по естествен път, физическата активност е разрешена не по-рано от месец и половина след него.
Нека акушер-гинекологът ви посъветва кога е най-добре да започнете да спортувате. Особено важно е да се консултирате, ако сте имали секцио. Защото след него периодът на възстановяване е по-дълъг, а някои физически упражнения са забранени до шест месеца след датата на раждането.

Изпускане
Ако и бременността, и раждането са преминали добре, органите, изместени под натиска на плода, сами си идват на мястото.
Често обаче голямо натоварване на тазовите органи води до тяхното отпускане – пролапсът на таза често води да невъзможност урината да се задържи и до изпускане. Това е особено изразено при кашляне, смях, кихане.
Упражненията на Кегел, използването на миостимулатор, лазерно подмладяване на интимната зона ще помогнат за справяне с проблема.
В най-тежките случаи може да се направи хирургична интервенция.

Снимка: Guliver / Getty

Диастаза на корема
Πo вpeмe нa бpeмeннocттa матката, която нapacтвa, paзтягa ĸopeмнитe мycĸyли. Те се paздeлят нa двe пoлoвини, ĸoитo пocтeпeннo ce paздaлeчaвaт, зa дa ѝ нaпpaвят мяcтo.
Cлeд paждaнeтo зaпoчвa обратен пpoцec – матката се свива, ĸopeмнитe мycĸyли oтнoвo ce дoближaвaт и ce cвъpзвaт, като oбpaзyвaт eдиннa ĸopeмнa cтeнa. Πoняĸoгa oбaчe тoзи пpoцec нe зaвъpшвa дoĸpaй и мeждy пpaвитe ĸopeмни мycĸyли ocтaвa мaлĸo paзcтoяниe. Toвa cъcтoяниe e извecтнo ĸaтo диacтaзa (dіаѕtаѕіѕ rесtі).
За съжаление в този случай се налага хирургично лечение.

Хемороиди
Обикновено лечението на хемороиди след раждането се предписва от акушер-гинеколог. Може да помогнат локални супозитории и кремове, но понякога се налага и хирургическа намеса.

Вагинална сухота и болки при секс
Липсата на овлажняване и болките по време на секс и кърмене са често срещани симптоми. Не се притеснявайте. Те са свързани с променени хормоналните нива по време на кърмене.
В този случай можете да използвате лубриканти. Ако симптомите продължават след края на кърменето, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Снимка: Guliver / Getty

Намалено либидо
Докато жената кърми, този симптом също е норма. Ако половото влечение остава ниско след приключване на кърменето, трябва да се консултирате с лекар. Има риск от хормонални нарушения.
Важно е също да се опитате да възстановите близостта, нежността и доверието със своя партньор.

Качване на килограми
Много жени са с наднормено тегло след раждането. Доста трудно е да отслабнете, докато кърмите.
След приключване на лактацията, диета, упражнения и нормализиране на режима на сън и бодърстване, ще помогнат да влезете във форма.
Килограмите, натрупани за девет месеца, може да не изчезнат от само себе си. Има много причини за това - прекомерно наддаване по време на бременността, апетит и нередовното хранене след това, недоспиване ...

Безсъние
В следродовия период жените често не могат да спят. По правило това се дължи на грижите за бебето и общата тревожност на младата майка.
Ако това състояние трае около 1-2 седмици, докато настъпи адаптация към нов начин на живот и майчинство, това не е страшно. Ако с времето обаче нищо не се промени, най-добре е да посетите лекар.

Чувствате се без сили
Това се случва на фона на грижите за дете, липсате на сън, изчерпването на резервите на тялото по време на бременността.
Важно е да се опитате да разработите общ режим за себе си и детето, да приемате витамини и минерали, за да попълните резервите на организма, и да се храните правилно.

Снимка: Guliver / Getty
Косопад
Най-често след раждането косата почва по-интензивно да капе. Това е времето на рязък спад в нивата на хормоните и той продължава, докато нива им от преди бременността не се възстановят.След раждане косата, която през бременността не е паднала, започва да капе наведнъж и усилено. Тя става много рядка и дори по скалпа се получават цели оголени петна. Това е временен проблем, тъй като за около 6–12 месеца косата се връща към нормалния си цикъл на растеж.
Ако косопадът продължава и година след раждането, се налага консултация с лекар. 
Онова, което можете да направите докато чакате, е да промените грижите за косата и скалпа, за да не чувствате състоянието толкова осезателно.

Депресия
Това е най-опасното състояние в следродилния период, тъй като може да доведе до много сериозни последици за детето и за самата жена.
Ако има симптоми на депресия, които най-често забелязват съпруга и близките му, е необходима консултация с психотерапевт.
И не бива да се срамувате от това. Това състояние се свързва именно с хормонални промени и най-често не преминава от само себе си, а само се влошава.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа