12 неподозирани причини за депресията

Храни, навици и болести, които пият силите ни

17 юли 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Все повече хора по света се чувстват тъжни. Освен добре познатите причини за депресията като стреса на работното място, липсата на пари и тревогите за връзките ни, има и някои други често срещани поводи тя да възникне, посочи британското издание "Дейли мейл", цитирано от Мениджър нюз.

Сред тях се открояват 12 на брой. Те са следните:

Липсата на желязо в менюто, налично в месото, броколито или къдравото зеле.

Редовното заспиване на включен телевизор. Макар че гласовете от телевизионния ефир приспиват мнозина, учени са установили, че светлината, излъчвана от телевизионния приемник или от компютърните монитори може да понижава настроението.

Страстните нощи. Въпреки че сексът е приятен и здравословен, след него често следва депресия и тъга, за която се смята, че може да е провокирана от активността на амигдалата – мозъчния център, отговорен за емоциите, който се възбужда при оргазъм.

Изгърбването. Когато сме приведени по цял ден, седнали в неправилна позиция пред компютъра например, настроението ни спада, заедно с енергийните нива в тялото, посочва изследване на държавния университет в Сан Франциско.

Хронични възпаления. Медицинска теория гласи, че поредица от ментални заболявания, включително депресията, са свързани с възпаления в тялото, като ревматоидния артрит.

Приемането на твърде много обезболяващи хапчета. Те намаляват активността на адреналиновото семейство химикали в мозъка, което в нормално състояние ни държи стимулирани и поддържа настроението.

Настинката и други инфекциозни болести, които имат нужда от време за лекуване.

Липсата на банани в менюто. Бананите поддържат кръвната захар висока по-дълго от шоколада, изяден на гладен стомах.

Пропускането на сутрешното кафе или чай, когато човек е свикнал с тях. Липсата на дневната доза кофеин прави хората раздразнителни и тревожни.

Блуждаещият ум. Съзнанието на мнозина днес в много от часовете през деня се пренася в предполагаемото бъдеще или в миналото, с тревога за отминали събития и съжаление за случили се или несъстояли се неща. Това е една от най-честите съвременни причини за депресията, смятат психолози от "Харвард", изследвали 5000 пациенти.

Неудържимите хормони. Резките промени в емоционалното състояние и тъгата могат да бъдат резултат и от играта на щитовидната жлеза в тялото, която е особено активна и неконтролируема при жените над 40-годишна възраст.

Скъперничеството. Изглежда парите могат да купят щастие, но ако са похарчени за някой друг. Авторите на изследване от 2008 г. измерили настроението на участници и след това им дали да похарчат 20 или 5 долара. Някои хора били инструктирани да си купят нещо. Други – да купят нещо на друг човек. Накрая се оказало, че хората, похарчили парите за добра кауза и за друг човек, били по-щастливи и удовлетворени от останалите, които ги дали за себе си. Размерът на сумата нямал значение.

 

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.