4 модерни алергии мъчат децата

Защо в съвременния свят кожата реагира болезнено

08 ноември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Мощно се увеличава броят на алергичните у нас, подобно на всички индустриално развити страни. Повече от 150 млн. европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите са, че през 2025 г. всеки втори ще е с някаква алергия. 30% от населението е с кожни прояви.
Над 3700 субстанции от околната среда могат да станат причина за кожни алергии. Като наред с познатите алергени има и „модерни“, свързани със съвременния начин на живот. Тревожните данни съобщи доц. Жана Казанджиева от Кожна клиника на Александровска болница на пресконференция преди старта на Х Национална юбилейна кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания.

Снимка: авторът

Всяка година списъкът на веществата, които могат да доведат до тежки кожни алергии при деца и възрастни, се допълва и набъбва.
Учени от цял свят ги проучват и класифицират, за да преценят кой е най-масов. Така определят „алерген на годината“. И всяка година той е различен.

Алерген №1 за 2017 г.

На първо място за нашата страна няколко поредни години са 3 метала - никел хром и кобалт. Като първите 2 често си разменят първенството. Освен в предмети за ежедневна употреба -  копчета, ципове, монети, тези метали се съдържат в кутиите на мобилни телефони, които са в ръцете на деца и тийнейджъри от най-ранна възраст.
Тези, които са чувствителни към съставките, когато дълго говорят по телефон и 10-15 минути го притискат към бузата или ухото, получават обриви и червени петна.

Брекетите, обеци и пиърсинг

Метални съставки има и в брекетите, с които се подреждат разкривените зъби. И понеже металните скоби са непрекъснато в устата, често стават причина за алергични реакции.

Снимка: Guliver / iStock
С обеците и пиърсинг от ранна възраст „вкарваме“ в тялото допълнителни алергени. Защото повечето от украшенията, които кичим по тялото си, съдържат примеси от метали – най-често никел и кобалт. И с течение на годините те постепенно събуждат кожни алергии, обясни доц. Казанджиева.

Детски парфюми и грим

В последните години те са новост на пазара. Продават се в магазини за играчки и не минават през санитарен контрол. А производителите на тази „детска козметика“ са някои азиатски страни. Ако детето не е чувствително съм съставките, едва ли ще получи алергия. Използвайки тези парфюми и гримове обаче от обаче от толкова ранна възраст, то може да развие повишена чувствителност към някоя от съставките.

Снимка: Guliver / iStock

Гел лак

Масовото навлизане на акрилатите в козметиката от 70-те години насам, е причина за съвременните контактни дерматити. Алергичната реакция може да се развие и 2 години след като жената е започнала да слага гел лак. Това често заблуждава и бави диагностиката, обясни д-р Вероника Гинчева, от университетска кожна клиника в Плевен.

Временните татуировки

В оцветителите на временните татуировки има една съставка - парафенилендиамин, която е мощен алерген.

Снимка: Guliver / iStock

И, когато хлапетата от най-ранна възраст ги лепят по тялото, с течение на времето се създава повишена чувствителност и може да проявят алергична реакция. Проблемът е, че тези временни татуировки са обявени за „детски“ и се продават от автомати в увеселителните паркове.

Диагностичните тестове, с които се откриват най-честите кожни алергии, са скъпи и не се плащат от Здравната каса.
Затова в дните от 12 до 14 ноември лекари от дерматологичните клиники на 5 града в старана ще консултират и правят кожни алергични тестове безплатно.
След предварително записване консултации са обявени в дерматовенерологичните клиники на „Александровска болница“, „Военномедицинска академия“, „ Аджибадем Ситиклиник Токуда болница“ и дерматологична клиника „Евродема“ в София както и в университетска кожна клиника в Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен.

Веселина Мончева

 

Коментари
Последни видеа