5 навика, които развалят зрението и за които не си даваме сметка

Как да съхраним здрави очите си

26 юни 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Човешките очи – толкова фина и сложна система в човешкото тяло, еволюирала до съвършенство в разстояние на векове, е един от най-важните органи - 80% от сетивната информация за човека се осигурява само от зрението.

Жалкото е, че то може лесно да се влоши по много причини, например, ако има наследствено заболяване, затова и профилактиката при офталмолог е задължителна още от ранна възраст. Но понякога самите ние провокираме нарушения, без да осъзнаваме и ето 5 най-популярни причини за това – обърнете им внимание:

Игнорирате слънцезащитните очила

Активното слънце е способно да нанесе непоправима вреда на очите през цялата година, а в летния период особено – погрижете се да имате качествени слънцезащитни очила през всеки сезон не само, защото е стилен моден аксесоар, а за да ви защитава. Правилният избор е да прочетете свойствата на продукта в инструкциите, да не купувате евтини модели и колкото и да ви се вижда висока цената, да инвестирате в качествени очила.

Често търкате очите си

Случва се очите да ви сърбят нетърпимо, защото, например, работите на компютър и ви дразни сухотата им вследствие на дългото взиране в екрана. Започвате да ги разтривате трескаво, но заедно с това ги инфектирате, а инфекцията води до различни неприятни заболявания като конюнктивит например.

Механичното въздействие на окото води до изкривяване на роговицата - придобива неестествена форма, което също е трудно да се коригира. Затова докосвайте възможно най-рядко очите си и попитайте очния лекар какви капки да използвате, ако е необходимо вземете специални капки, за да измиете очите, ако е необходимо.

Използвате козметика с изтекъл срок на годност

Без значение колко обичате вашата спирала за мигли, трябва да се сбогувате с нея навреме. Особено, ако носите контактни лещи. Остарялата спирала може да причини сериозно дразнене и да инфектира очите ви - спиралата за мигли е подходяща за употреба само в рамките на шест месеца след отварянето.

Не е безопасно да използвате също стари моливи за очи, сенки за очи и други видове грим с изтекъл срок на годност - с тях можете да си причините хронична алергия. Някои марки предлагат натурална козметика за очи и околоочната зона, в която няма вредни вещества.

Пушите

Пушенето е вредно само по себе си и състарява, то може да се отрази зле на чувствителния орган, какъвто е окото. Най-популярното заболяване, свързано с никотина заболяване, е дегенерация на макулата. Този проблем е свързан с увреждане на ретината на мястото, където се формира централното зрение.

В риск хората са на възраст над 60 години, а дългогодишният "стаж"  на пушач само увеличава шансовете за получаване и на катаракта.

Не се преглеждате редовно

Оптималният интервал между очните прегледи е две години, а ако страдате от някакъв проблем - много по-често. Когато изследва състоянието на очите ви, специалистът предписва други диоптри, ако носите очила, или дава общи препоръки, ако нямате сериозни проблеми. Навременната диагностика може да помогне за идентифициране на сериозни заболявания в ранен етап, когато усложненията могат да бъдат предотвратени, пише Рамблер.

Коментари
Последни видеа