5 популярни процедури, противопоказни за много хора

От какво да се откажете, ако имате съмнения, че ще навреди

08 март 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Много медицински процедури имат широк диапазон от противопоказания и съвсем не са полезни за всички – това го казват лекари и уточняват, че пренебрегването на указани ограничения може да има опасни последствия. Ето кои са някои от популярните процедури, за които да не се съгласявате, ако не сте сигурни, че те няма да ви навредят.

Пилинг

Тази процедура предполага почистването на кожата и отделяне на мъртвите клетки от епидермиса. Тя е много популярна сред жените, защото освежава и придава младежки вид на кожата. Но според учените ексфолирането съвсем не е полезно за всички хора, особено, ако имат сърдечно съдови заболявания или тумори. Пилингът е противопоказен също така за бременни и кърмачки, за хора, които имат херпес или неотдавна са били в солариум.

Магнитно-резонансна томография

За хора със сърдечни и невростимулатори, електронни и метални импланти, както и хора с нараняване на очите, причинени от метален предмет – ЯМР е аббсолютно противопоказана процедура.

ЕКГ

Електрокардиографията в последно време е много популярна, но специалистите подчертават: прибягвайте до нея само, ако ви е назначена от лекар. В противен случай се увеличава рискът от поставяне на неправилна диагноза.

Лазерна корекция на зрението

И тя не е полезна при всякакви случаи, например при синдрома на сухото око тя не е препоръчителна, както и при по-сериозни очни проблеми. Освен това, тази корекция е забранена за деца под 18 години.

Избелване на зъбите

Ако страдате от клаустрофобия, процедурата по избелване на зъбите не е за вас, освен това е вредна при някои увреждания на зъбите, а също и не бива да се прилага на бременни.

Източник: medikforum.ru, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа