6 плюса на ранното майчинство

Помислете върху тях, ако някой ви каже, че сте много млада за деца

01 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Толкова ли е страшно да станеш майка на 20-21 години, колкото нашите майки и баби го представят. Оказва се, че не. Да си млада майка има и предимства.
За тях разказва deti.mail.ru. 
А ето кои са те:

Млади и активни баби
Ако жената стане майка на около 20, нейните родители ще са млади, здрави и в състояние да помагат. Ще могат да излязат с детето, да го разходят, да поиграят заедно, да го заведат на градина или ясла. Има и още едно предимство: детето ще помни баба и дядо, а вероятно дори и своите прадядо и баба. Ще има не само спомени с тях, но и ще получи и ценни житейски уроци.

По-лесно ще издържи на будуването нощем
Гледането на дете иска много сили и енергия. Колики, никнене на зъби, болести ... винаги има някаква причина то да не спи през нощта и да плаче. А майка му е като войник на пост – будува нощем, а след това поема второ дежурство и през деня.
След около година сънят на детето става по-спокоен и дълбок, ама тогава идват възрастовите кризи – истерии, невероятна активност, налагане и утвърждаване на характера – отново с плач и тръшкане. И пак за сметка на майката, е и на таткото, понякога. Така че, колкото е по-млада, толкова по-издръжлива ще е нервната ѝ система и ще има физически ресурс да се справи.

Бърза адаптация към новата роля
Животът на жената, след както роди, е истински шок, към който тя трябва някак да се пригоди и да поеме новите си задължения. Животът престава да бъде неин, въпреки дългото очакване и общата радост. Всичко оттук нататък ще бъде подчинено на новия живот. Това променя и целите, и отношенията в семейството, и перспективите пред кариерата ѝ – всичко.
А колкото е по-млад човек, толкова по-лесно се адаптира към обстоятелствата.  

Добро здраве
Бременността на младата жена протича много по-леко и в повечето случай без усложнения каквито може да има на 35+. Младата майка рядко има разширени вени, хронични заболявания, проблеми с опорно-двигателния апарат или сърцето.
Има проучвания, които сочат, че усложненията на бременността като: гестационен захарен диабет и редица хромозомни аномалии са по-редки при младите жени.

Възможност да гради кариера
Ако жената още не започнала работа, за нея е без особено значение, че ще се забави 2-3 години. Още повече, че младата майка ще може да продължи и надгради образованието си в посока, която иска.
Докато по-възрастните има над какво да се замислят.
Всяко излизане от позицията, която са заемали преди майчинството в службата, крие риск. Защото има много млади и амбициозни хора, които търсят и се борят за кариерно израстване.

Децата ще са гордеят с нея
Всяко дете иска майка му да е млада и красива. Естествено и на 40-50 жената може да изглежда прекрасно, но няма как да е като 20-годишната. Младата майка много по-лесно се включва в игрите. Между нея и детето като че ли няма голяма разлика в поколенията.
Децата обикновено се гордеят със своите млади майки и с радост ги представят на съученици и приятели. И се радват на комплименти от сорта: „Е, пък ние мислехме, че е по-голямата ти сестра!“

Мона Василева 
 

Коментари
Последни видеа