9 удивителни факта за майката и бебето в утробата

Какво се случва от 4 до 6-ия месец на бременността

26 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Бременността напредва. Майката с интерес наблюдава как бебето в утробата ѝ расте и как се променя тялото ѝ.
Ето какво се случва от 4 до 6-ия месеца от бременността, обясняват специалисти от Parents.

Матката се увеличава 14 пъти от първоначалния си размер
Тя ще се увеличи от размера на круша до размера на диня (и след това отново ще се свие), казва д-р Шери А. Рос. В средата на бременността матката задържа почти един литър околоплодна течност.

Сърцето изпомпва 40-50% повече кръв, отколкото преди бременността
Освен това бие 10-20 пъти в минута повече от преди. Това е необходимо за подхранване на пъпната връв и плацентата, както и за подготовка за основното събитие: раждането. Това обяснява защо жените се уморяват по-бързо по време на бременността.

Бебето може да чува майката
До 18-та седмица от бременността ушите на вашето бебе ще са напълно развити и бебето най-вероятно ще може да чува вашия глас и някои груби звуци: бръмчене на прахосмукачка, силен лай на куче. Така че, когато бъдещата майка пее песни на детето, смее се или говори с него, то всъщност я чува.

Плацентата върши работата на четири органа
Понякога наричат плацентата ​​"дървото на живота". Този орган е изключително сложен и помага на детето да отдели отпадъците, да филтрира всичко лошо, снабдява го с кръв и го храни.

Детето може да различи вкуса на храната
До 20-та седмица от бременността вкусовите рецептори на вашето бебе вече се развиват и то се научава да различава храните, които ядете.
Някои експерти дори смятат, че е възможно да се оформи вкусът му, ако пре време на бременността ядете определени храни. 

Снимка: Guliver / Getty

Бременната вече произвежда мляко
Хормоните предизвикват производството на кърма  почти веднага след като забременеете и до 20 седмица бъдещата майка вече има първото си мляко (течност, наречена коластра). В третия триместър вече може да се случи дори "теч", който да намакри блузата ѝ. 

Детето отделя първите изпражнения
Когато наближи средата на бременността, бебето започва да произвежда меконий, черно, катранено вещество. То ще го отдели малко след раждането, за да оцвети първата си пелена.

Бебето може да види светлината
Около 30-та седмица ирисът на плода е напълно оформен. Това означава, че детето може да вижда и дори да реагира на светлина. И изненадващо, утробата не винаги е напълно тъмна. Ако лежите на пряка слънчева светлина, може да забележите как бебето се движи. Учените казват, че така то реагира на светлината и се опитва да прикрие очите си.

Репетира първия си плач
Ултразвуковите снимки показват, че бебетата плачат и изразяват други емоции в утробата. Това обаче не означава, че е болно или наранено. Плачът е важно умение,  тъй като ще бъде основният начин за комуникация с майката през първите седмици след раждането. Така че то „тренира“ още от утробата. 

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.