Алергия към козметика

Причини, прояви и съвети

10 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Всеки е склонен да развие алергия, просто при някои тя се проявява по-силно, при други по-слабо, а при други – никак, понякога алергията се появява с течение на времето, различно е, но е установено, че алергени могат да бъдат неща, които използваме всеки ден: шампоани, очна линия, крем за ръце, лак за нокти или боя за коса…

Алергията е патологична реакция на организма, когато в него проникне чуждо вещество, и при козметиката често може да се говори за риск. При първичното попадане на алергена чрез частица от някой от тези продукти в повечето случаи не се наблюдава клинична картина. В това време имунните клетки изследват веществото в желанието си да го унищожат, изработвайки специфични антитела – клетки, способни да го обезвредят.

Когато проникне в организма за втори път, може да се появи:

- Оток, болка или и двете

- Зачервяване на кожата

- Сърбеж и парене

- Повишаване на температурата в участъка

- Обриви, мехурчета, корички

Това е алергичен контактен дерматит, като понякога реакцията се появява незабавно на участъци, които са в непосредствен контакт с алергените, и проявите приличат на обикновен дерматит.

Ако алерген попадне в очите, симптомите са: зачервяване, сълзи, парене, неприятни усещания, предизвикани от източник на светлина, известни като фотофобия. Така започва и конюнктивита, затова понякога алергията към козметиката може лесно да бъде объркана с тази болест.

А при аллергия към аерозоли (дезодоранти, лакове за коса) може да възникне кихане, сълзи, затруднения в дишането и главоболие. За появата на алергия към козметика допринасят различни фактори: наследствени, екологични, употреба на продукти с консерванти и други добавки, злоупотреба с лекарства, хроничен стрес, рецидив на инфекциозно-възпалителна болест…

Най-разпространените алергени в козметиката са аромати, консерванти и оцветители.

Как да намалите риска

- Когато употребявате някакъв продукт за първи път, действайте с повишено внимание – тествайте го на малък участък, за да проверите дали сте чувствителни към него. Ако не се зачерви, засърби, ако няма оток или друга проява на кожата, след като престои няколко часа, можете да го използвате.

- Не купувайте препарати от марка, чиито други продукти вече са предизвикали алергия при вас. С надписа „хипоалергенен продукт“ производителят предупреждава, че в козметиката няма вещества, които често предизвикват алергия, но все пак не означава, че продуктът е абсолютно безопасен.

- Избирайте козметични средства без мирис, с натурални консерванти.

- Не се доверявайте на съмнителни марки, непознати брандове, винаги търсете отзиви за козметиката, която купувате, питайте познати, четете интернет форуми, купувайте от реномирани магазини или аптеки и винаги питайте продавачите и фармацевтите.

- Срокът на годност при козметиката е от огромно значение – хвърляйте всички остарели гримове, кремове и всякакви продукти, които са с изтекъл срок на годност, защото между различните вещества в състава им протичат химични реакции, които може да бъдат опасни.

- Обърнете внимание на храненето си – в менюто ви трябва да присъстват продукти, съдържащи витамините А, Е и F. Те подобряват състоянието на кожата и увеличават защитните ѝ функции.

Ако се появи алергия към козметика

За съжаление, медицината все още не е измислила лекарство, което да потиска проявите на алергените за дълго. Антихистаминовите средства действат на първо време, но при по-дълга или постоянна употреба симптомите на алергия към козметика могат да се проявят отново.

Използвайте противоалергенни медикаменти и винаги имайте такива под ръка, защото алергията винаги започва внезапно.

medikforum.ru

Коментари
Последни видеа