Добри новини за децата, които се лекуват от рак

С напредъка на медицината лошият изход е все по-малко вероятен

08 ноември 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Английско проучване излиза с някои добри новини за децата, болни от рак. Благодарение на по-доброто лечение и проследяване децата, преминали през страшната болест, днес живеят по-дълго и имат по-пълноценен житейски път.

Ройтерс съобщава, че учените са се върнали 60 години назад и са прегледали данните на 35 000 души, които са преживели рак в детството си, и са открили, че все по-малко деца умират в резултат на заболяването или на странични ефекти от лечението. Според водещия проучването Миранда Фидлър от университета в Бирмингам тази информация е валидна за всички форми на детски рак.

Всъщност основна причина за смърт при хората, преборили се с рак в детството си, веднъж щом достигнат 60-годишна възраст, са сърдечносъдовите заболявания, точно както и при останалата част от населението, съобщава Ройтерс.

Трябва да се отбележи, че учените са установили, че 13% от децата, болни от рак, умират – или заради връщане на заболяването, или заради нов вид рак, или заради усложнения на кръвообръщението. Смъртността е девет пъти по-висока, отколкото на останалата част от населението. Така че въпреки напредъка на химиотерапията и трансплантациите на костен мозък, все още има какво да се желае.

И все пак, изследователите открили, че децата, лекувани по-скоро, не умират толкова често. 70% по-малко е смъртността при тези, лекувани между 1990 и 2006, отколкото при пациентите, минали лечение преди 1970. Освен това се оказало, че колкото по-дълго живее даден пациент, толкова по-малко вероятно било причината за смъртта му да се дължи на рака, който е имал в детството си.

Източник: parents.com

Коментари
Последни видеа