Как да не се разболее цялото семейство - 9 съвета от педиатър

И няколко изпитани трика от Новите родители - много помагат

17 февруари 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Голямото дете лепна вируса в градината, в офиса на мъжа ви са болни всички, кихат и в метрото, а вие имате съмнения, че ви е заразил куриерът, който донесе новия матрак... Източниците са различни, а резултатът – един: всички вкъщи сте на легло.

За да избегнете семейното боледуване от грип, послушайте съветите на педиатъра Ирина Богданова:  

1. Изолирайте болните членове на семейството в отделна стая и по възможност контактувайте по-малко с тях – така ще намалите вероятността вирусът да се разпространи.

2. Отделете на всеки от семейството лични негови си прибори за хранене и пиене, за да ограничите контакта помежду им.

3. Мийте ръцете си по-често от обикновено, дори когато не сте излизали навън и не сте пипали нищо – по ръцете има милион бактерии, някои от които вредни и опасни.

4. Бършете с влажна кърпа всички повърхности в дома веднъж на ден. Това намалява разпространението на вирусите – те не обичат чистотата.

5. Спазвайте температурен режим и следете за влажността на въздуха – в топла среда вирусите се чувстват много комфортно и се размножават активно. Нека температурата и влажността в стаите да е умерена.

6. Всички вкъщи – и здрави, и болни, пийте повече топли течности с витамин С (негорещ чай с лимон примерно). Такива напитки повишават имунитета и съхраняват водния баланс в организма.

7. Промивайте носоглътката със солен разтвор. Той отмива вируса от лигавицата и затруднява проникването му в организма. На малките деца може да капете солен разтвор (в аптеките се продават специални капки и за новородени), а за по-големите деца и за възрастните е подходящ спрей за промиване на носа.

8. Нарежете парченца лук и чесън и ги поставете на различни чинийки из цялата къща. Такава фитотерапия действа убийствено на вирусите, защото те се страуват от фитонцидите (летливи фракции на етеричните масла, способни да убиват микробите), които се съдържат в лука и чесъна.

9. Спазвайте режим на хранене и движение, не се отказвайте от кратки разходки, защото те поддържат имунитета и така организмът може да пребори вируса. Ако температурата не е висока, излезте и се раздвижете, дори да сте болни, като внимавате да не общувате с никого, за да не го заразите.

Ако правите всички тези неща, болните ще се излекуват бързо, а здравите няма да се разболеят, твърди педиатърът.

А Новите родители залагат на още няколко трика: профилактика с редовен прием на спиртен разтвор на прополис и на пчелен прашец с киселото мляко за следобедна закуска. Те обаче са подходящи за деца над 5 г.

И още: редовно почистване на филтрите на климатика. Защото отоплителният уред върти въздуха в стаята, а във филтрите се загнездват милиарди опасни микроби.

Какви са вашите трикове за превенция и лечение на грип? Споделете!

 

Коментари
Последни видеа