Какво да (не)правим, когато бебето хълца

Прости трикове, които могат да го успокоят

02 февруари 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Хълцането се причинява от свиване на диафрагмата и бързо затваряне на гласните струни. Така възниква звукът „хлъц“.
Много бебета хълцат, когато ядат, преяждат или пък ядат твърде бързо. Докато хълцането е досадно за възрастните, децата често го понасят лесно и дори могат да хълцат в съня си, без да се събуждат. Но ако бебто се разстрои и дори се разплаче, може да искате да го успокоите възможно най-бързо.
Тези съвети ще ви помогнат.

Помогнете му да оригне

Ако бебето започне да хълца, докато се храни, направете почивка и му помогнете да се оригне. Така то ще изхвърли излишните газове, които може да предизвикат хълцане. По-добре е да повърне малко по време хранене, а не след това.

Използвайте биберон залъгалка

Хълцането не винаги започва по време на хранене. Понякога се появява от само себе си. Тогава биберонът може да помогне.
Когато бебето го смуче, диафрагмата се отпуска и хълцането спира. Но ако то не обича биберона, не го насилвайте и изчакайте, докато хълцането спонтанно отмине.

Дай му водичка

Ако бебето вече е захранено, му дайте водичка. Ако е на кърма или на адаптирано мляко, не е нужно да получава допълнително вода. Напротив, това може да е вредно.

Изчакайте хълцането да спре от само себе си

Хълцането притеснява ли вас и вашето бебе? Ако – не, не трябва да правите нищо.
Вероятно вие хълцате по-често от бебето си. Освен ако хълцането не е причинено от здравословни проблеми, то скоро ще премине.
Детето може да изглежда неспокойно, защото не разбира какво се случва с него по време на хълцането. Опитайте се да го разсейвате, като говорите, пеете песен, разхождате се или го люлеете в ръцете си.

Какво да не правете

Снимка: Guliver / iStock

Смяната на марката на адаптираното мляко, няма да помогне за предотвратяване на хълцането. Дори производителите да твърдят, че техният продукт решава всички проблеми на бебето.

Не плашете бебето

Много от начините, по които възрастните се справят с хълцането, определено не са подходящи за деца. Някои вярват, че хълцането изчезва след уплахата. Не го правете с детето. Силните звуци могат да бъдат много плашещи за хлапето, защото то ги възприема по различен начин.

Кога да търсите лекар

- Ако хълцането става все по-често и продължава по-дълго, започнете да записвате продължителността на пристъпите и интервалите между тях и обсъдете това с вашия лекар.

Струва си да търсите помощ, когато хълцането пречи на съня на вашето дете. Или мислите, че то страда по време на гърча. Това може да е симптом на заболяване

Как да предотвратим хълцането

Хранете бебето, когато то е спокойно. За да направите това, опитайте се да не изчаквате, да е така гладно, че да започне да плаче.
След хранене за 20-30 секунди, дръжте бебето изправено, сякаш повръща. Избягвайте да го оставяте по корем половин час след хранене.
Изчакайте толкова време и преди да започнете с игрите.

Мона Василева

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.