Кое е най-подходящото време за зачеване на дете

Ако сме прекарали вирусно заболяване, колко трябва да изчакаме

11 септември 2022 г.

Снимка: Getty

Много фактори влияят в една или друга степен на планирането на бременността. Включително времето на годината, теглото, общото състояние, особено, ако жената наскоро е прекарала вирусно заболяване.
Ето и съветите на акушер-гинеколога Гаяне Калоева, специалист по репродуктивна медицина.

Сезонът. Ако говорим за идеалния сезон за зачеване, той е по-скоро началото на есента - септември-октовмри, защото през лятото сте отпочинали, натрупали сте „здраве“, яли сте обилно плодове, зеленчуци. Всичко това влияе положително и на емоционалното здраве, и на репродуктивните способности.

Теглото. Преди да планирате бременност, нормализирайте теглото си. През бременността бъдещата майка трупа килограми, а това не е добре да здравето ѝ.

Вирусни заболявания. Ако наскоро жената е прекарала вирусно заболяване (например грип), е добре да изчака и да направи пауза един месечен цикъл.

Снимка: Getty

Преболедувалите COVID-19 – три месеца въздържание 

Ако партньорите са преболедували COVID-19, тогава е добре да се въздържат от зачеване в продължение на три месеца, преди да планират бременност.

„Изследваме и анализираме спермата при мъже преди и след заболяването. Така доказахме, че качеството ѝ се влошава. Заради коронавируса, кръвта се сгъстява силно, а това засяга сперматогенезата. Сперматозоидите се променят, а подвижността им намалява. Тези процеси обаче са обратими. В рамките на три месеца узряват нови, здрави сперматозоиди и яйцеклетки. Така че паузата от 3 месеца е достатъчна “, обяснява специалистката.

Лъчи. Тези жени, които по някаква причина са се подлагали на компютърна томография или са правили рентгенови снимки, е добре да отложат с един месец опитите за зачеване .

Мона Василева

Коментари
Последни видеа