Комфортната температура в дома

Следете градусите, проветрявайте често в сезона на вирусите

03 декември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

В началото на отоплителния сезон не е лошо да припомням някои препоръки на специалистите за най-комфортната температура у дома.

В съветите им трябва да се вслушат най-вече родителите на малки деца, които се страхуват да не ги простудят, поддържат вкъщи нездравословно топло или пък навличат децата с няколко ката дрехи.
Правилно подбраната температура във всеки сезон е важна за здравето, но през студените месеци, когато разчитаме на отоплителните уреди – радиатори, климатици, печки, някак всеки гледа да се презастрахова и да стои на по-топло. Това не винаги е полезно за здравето.
Ето защо припомняме нормативите, при които човек се чувства комфортно и безопасно. Препоръките са на Световната здравна организация.

Когато на вън е студено, температурата в дома трябва да е 18-24 градуса.

- През лятото – 20-28 градуса.

 - За есените месеци експертите препоръчват вкъщи да не е по-топло от 24 градуса.

Проблемът е, че всеки се чувства различно. За едни комфорните градуси са около 18 , за други – 24. 
За всяко помещение експерти препоръчват различна температура. За хола – 20-23 градуса, за кухнята 17-18, 17-20 за спалнята, а 15-19 за банята.

Всяко повишаване на температурата в помещенията намалява работоспособността, води до по-лесна умора както и до проблеми със сърдечно-съдовата система.

Знае се, че ако в помещението е топло, вирусите на хремата и острите респираторни заболявания се разпространяват по-лесно и по-бързо.

Ако се вземат средни стойности – идеалната температура за стаята е 22 градуса. За мъжете тези стойности може да изглеждат високи, но не и за жените. 
Проблемът е, че мъжете и жените не са на едно мнение. Тъй като нежният пол по-често зъзне и страда от студени крака и ръце, сочи проучване-  Дамите 9 пъти по-често страдат от студени крайници.

Три са причините, заради които на жените им е студено. На първо място са палавите хормони. Заради месечния цикъл те се колебаят и не са постоянни. Известно е, че дамите имат по-малко мускули - а те са тези, които задържат вътрешната температура. И не на последно място , виновна за зиморничевостта на дамите и по-бавната обмяна на веществата. Така че, всеки кавелер трябва да се съобразява с това и, когато спори за температурата вкъщи и в офиса.

Ако бебето е с тегло под 2000 грама, без значение дали и доносено или не, се отглежда при специални условия у дома. Добре е да се настани в най-топлото помещение. Температурата трябва да е постоянна 27 градуса, а въздухът да се овлажнява. Дори и да ви се струва доста топло, градусите трябва да се поддържат, защото бебето няма собствена терморегулация,

 

 

Коментари
Последни видеа