Кърмя, а температурата ми е 38

Има ли риск за бебето (част 1)

31 август 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Повишената над обичайното температура на младата майка, която кърми детето си, е повод за тревога. Има много причини градусите да се качат над обичайното – от обикновена простуда до „събуждане“ на хронични заболявания. А след като жената роди се добавят и още няколко риска.

Защо температурата на кърмачката може да се повиши, отговаря д-р Ана Белоусева, завеждащ АГ в MD GROUP.

Първо трябва да се уточни дали тя има:

- симптоми на респираторно заболяване (кашлица, хрема, болки и драскане в гърлото)

- симптоми на стомашна инфекция (позиви за повръщане, гадене, повръщане, диария), които се явяват след раждането.

Възможни причини

- Послеродови възпалителни процеси. Те са възможни в първите няколко седмици след раждането на бебето. Те могат да бъдат причинени от възпаления: на матката (забавена инволюция на матката, когато обратното ѝ развитие се забавя или от ендометриоза), на шевовете при епизиотомия или секцио.

- „Събуждане“ на стари хронични заболявания, сред които – пиелонефрит, херпес. 2-3 седмици след раждане общият имунитет на жената отслабва и някои „заспали“ болести се връщат.

- Застой на мляко в гърдите. Когато кърмата идва, много жени изпитват болезнено набъбване на гърдите – те се препълват с мляко, защото бебето се храни малко, рядко и не винаги може да смуче правилно. Неправилното поставяне на гърдата е причина за разраняване на зърната, а задръжката на кърма - за мастит.
Причината за температурата ще установи вашият лекар. 
Кога кърменето трябва да бъде преустановено, четете в продължението утре. 

Коментари
Последни видеа