Лавандулата – терапевт номер 1

За какво е полезен цветно-билковият аромат и как се прилага

25 април 2018 г.

Снимка: pixabay.com

Най-най-свежото ухание, за което обикновено се сещаме най-напред, е това на лавандула. Само като я помирише, човек се ободрява, успокоява и неслучайно лавандуловото етерично масло е в основата на безброй релаксиращи процедури, парфюми и козметични продукти.

Самата наука ароматерапия дължи обособяването си като вид алтернативно лечение именно на него. Френският фимик Рене Гатефос открива изключителните свойства на цветно-билковия аромат в началото на миналия век, когато, обгорял след инцидент в лабораторията си, успява да излекува раните от изгаряне с лавандулово масло.

Името на лавандулата означава „мия се“ в превод от латинската дума „lavare“, от където произхожда. Има много видове от това средиземноморско растение – над 25, и повечето виреят най-добре на високо, на надморска височина над 700 м.

За какво е полезна

Тя няма противопоказания освен едно – че понижава кръвното налягане, затова хора с подобни оплаквания трябва да бъдат внимателни.

Може да се прилага и при новородени, и при бременни, но все пак, бъдете внимателни, тъй като, макар и изключително рядко, лавандулата дава алергични реакции.

Този аромат балансира нервната система, действа добре при безсъние, различни форми на депресия, променливи настроения, физическо и психическо изтощение и напрежение, освобождава от стреса.

Има регенериращи свойства и ускорява процеса на обновяване на клетките, затова се използва в козметика за лице, а, тъй като е естествен репелент, ще я откриете и в медикаменти против ухапвания от насекоми. Подходящо лечение с нея е и това при изгаряния.

Противопоказания

Тя няма противопоказания освен едно – че понижава кръвното налягане, затова хора с подобни оплаквания трябва да бъдат внимателни.

"Може да се прилага и при новородени, и при бременни", казва ароматерапевтът Валентина Славова пред missis.bg. Все пак, въздържайте се от употреба поне в първия триместър на бременността, както и при съвсем малки бебета, тъй като, макар и изключително рядко, лавандулата може да даде алергични реакции.

Как се прилага

По 1-2 капки етерично масло във ваната или в арома лампа;

Директно върху кожата при изгаряния или ухапвания от насекоми.

Идея +

Домашен дезинфектант с лавандула: Това растение притежава антибактериални свойства и може с негова помощ да почистите различни повърхности в дома. Така, освен за подобряване на настроението и успокояване, ще ви е от полза и за дезинфекция.

Съставки: 10 капки лавандулова есенция, 10 капки лимонова есенция, 1/2 ч. ч. дестилиран оцет, 1/2 ч. ч. водка, 1 1/2 ч. ч. вода.

В шише с пулверизатор смесете всички съставки, напръскайте повърхностите и след няколко минути подсушете.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.