Мръсният въздух е причина за 18% от ражданията преди термина

Фините частици от смога проникват дълбоко в белия дроб

21 февруари 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Невидимите частици във въздуха на големите градове са причина за смога, който вреди на здравето в много посоки – води до белодробни болести, астма, сърдечносъдови усложнения.
Ново британско проучване на екип от университета на Йорк доказа, че замърсеният въздух е „виновен“ за 18% от преждевременните раждания. Това са тези бебета, които са дошли на бял свят преди 35-ата гестационна седмица.

Нормално бременността продължава 40 седмици. Ако бебето се роди между 35-37-ата, то е недоносено. Като степените, в зависимост от теглото на бебето, са три: първа - 2499 – 2000 грама, втора – 1999 – 1500 грама, трета – 1500-1000 грама.

Раждането на такова бебе е риск. То оцелява трудно, а развитието му, въпреки медицинските грижи, е свързано със забавен растеж, увреждания на важни органи и системи, хиперактивност.
Британски учени анализират данни от 183 страни. Те установяват, че през 2010 година 2,7 милиона бебета (18% от родените в цял свят) са се родили преди термина и това се дължи на атмосферните замърсявания.

Има много причини за преждевременното раждане. Като се започне от възрастта на майката, болести, бедност и други социални фактори.
Сега учени фокусират вниманието си върху мръсния въздух като провокиращ фактор. Проучването им е публикувано в сп. Environment International. То разглежда основните замърсители на въздуха – фините частици, които идват от  дизелово гориво и изгарянето на боклуци.

Тези частици са особено опасни за здравето на човек, защото проникват дълбоко в белите дробове.
А, когато бебето е родено преждевременно – преди 37-ата гестационна седмица, то е изложено на висок риск от смърт или на неврологични увреждания по-късно в живота.

„Нашето проучване доказа, че замърсяването на въздуха вреди не само на тези, които директно го вдишват, но сериозно застрашава бебето в майчината утроба. Преждевременното раждане, което се свързва със замърсения въздух, не само увеличава смъртността, но има късни последици върху здравето на тези бебета, които оцеляват“, каза Крис Малеи, един от изследователите.

Рискът в голяма степен зависи от това къде живее бъдещата майка.
В Китай и Индия, например, тя може да вдиша 10 пъти повече опасни частици отколкото в селските райони на Англия и Франция. 

Според статистиката замърсяването на въздуха е най-силно в някои азиатски страни и най-вече в Югоизточна Азия – 75%. Само в Индия например, един милион бебета се раждат преждевременно и това се свързва с фините частици, които замърсяват въздуха. А в Китай цифрите са стряскащи – 500 000 бебета годишно идват на бял свят преди термина.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа