Най-удобните обувки за бременните

Какви да бъдат, за да не натоварват гърба и краката

24 ноември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

По време на бременността увеличаването на килограмите се дължи на много фактори: бебето тежи средно около 3,5 кг, плацентата е около 650 грама, околоплодната течност е около 1 кг, нарастването на матката (около 1 кг) и задържаните течности (2-3 кг).
И естествено апетитът на бъдещата майка има съществено значение. Допълнителните килограми могат да са от 10 до 30 и повече. И всички те „стъпват“ на краката на жената. Затова изборът на удобни обувки е много важен.

Високи токчета: изчакай малко!

Високите токчета не са най-неподходящият вариант в момента. Обикновено краката поемат тежестта по време на ходене. През бременността обаче по-трудно се справят с тази задача. Заради нарастващия корем и изместването на центъра на тежестта, връзките на стъпалото и на глезена се претоварват.
Когато се качите на токчета, стъпалото не може да поеме тежестта и тя се пренася на пръстите. Връзките и глезенът отслабват от принудителното бездействие, а центърът на тежестта се измества още по-напред.
За да поддържа изправено положение, гръбначният стълб трябва да се огъва още повече и то в долната част на гърба. В резултат на това тялото се отпуска повече, което нарушава работата на вътрешните органи. Увеличава си и рискът от разширени вени и отоци.
Умората идва по-бързо, а гърбът боли.
Това неестествено положение увеличава наклона на таза (и заради растящото бебе), а кожата на корема се разтяга допълнително.
Ако се налага да се качите на токчета, нека е за 2-3 часа на ден, и винаги носете с вас удобни обувки, за да преобуете, съветват специалист.

Снимка: Guliver / Getty

Плоски подметки тип „балетна пантовка“

Поради увеличаващото се тегло и нарастващия корем, сводът се сплесква. Това променя работата на лигаментния апарат на стъпалото и на подбедрицата.
В тази ситуация плоските подметки напрягат мускулите на прасеца и претоварват глезена. Това напрежение се предава по-нататък: към коленете, тазобедрените стави и долната част на гърба.
Поставете стелки в обувките си, за да повдигнете леко свода. Тогава стъпалото ще запази правилната позиция.
Добре е да почивате и често отпускайте гърба си.

Обувките с нисък ток са най-добрият вариант

Височина токчето до 5 см е най-подходяща за бъдещи майки. Тази позиция на крака балансира връзките на стъпалото и глезена. И ги освобождава от ненужен стрес.
В работата участват мускулите на прасеца, което ще позволи на стъпалото да поеме тежестта при ходене. В резултат гърбът ще усеща по-малко умора.

По материали на Parents.ru, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.