Оставям детето в морето, докато устните му посинеят

Редно ли е, обяснява педиатър

24 юли 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Когато влязат във водата, децата губят представа за времето. Няма значение дали са в басейн, река или в любимото за всички море. Играят във водата до забрава, а всеки опит на родителите да ги извадят навън, завършва с пълно фияско.

Дори температурите на вън да са високи, водата е много по-студена. И в морето, да не говорим за реки и язовири, където понякога водата е ледено студена.
Детето е играло на брега, затоплено е, а когато влезе да се разхлади, разликата в температурата е рязка. Това не го отказва. То се заплесва в игрите, преохлажда се –

брадичката му трепери, а устните посиняват

Няма сила, която може да го извади от водата и да прекъсне заниманията му.

Ако забелязват тези признаци, родителите се налага да се намесят, съветва педиатърът д-р Александър Сиволобов.

Нужна е пауза и затопляне

Когато детето излезе от водата, го подсушете добре като разтриете цялото тяло с хавлията, така че от фрикцията да се затопли. Свалете мокрия бански. Завийте го с хавлия и нека стои на слънце. Добре е да изпие чаша топъл чай.

Настоявайте да излезе от водата само, ако видите, че то мръзне и устните му посиняват. Ако играе активно, тича и скача, само го наблюдавайте.
Водата е прекрасен начин да го закалите и да го подготвите за вирусите през есента.
Нека само се научи да познава тялото си. Това ще му позволи по-късно да взема обмислени решения, от полза за здравето и за самочувствието.

 

Коментари
Последни видеа