Педиатърът каза да не лекуваме хремата

Кога това е възможно

22 октомври 2018 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Има такава поговорка: „С лечение хремата минава за 7 дни, без лечение – за седмица.“ И много често това се оказва вярно - майките с опит го знаят.
Кога може да следваме този съвет и кога не е разумно, обяснява руският педиатър Алексей Безсмертни пред deti.mail.ru.

Ще мине от самосебе си

- Ако става дума за обикновена хрема – това е така. И действително не е нужно тя да бъде лекувана. Достатъчно е носът да се промива с физиологичен разтвор, който на практика е със състава на морска вода.

- Ако се наложи, може да се добавят и съдосвиващи капки – те намаляват обема на подутата лигавица и освобождават дишането през носа. Това облекчава състоянието и дава комфорт.
Капките не бива да се слагат повече от 5 дни, предупреждава педиатърът. Рискът от по-продължителната употреба е, че тя може да доведе до така наречения медикаментозен ринит. При него детето отново няма да може да диша, но не заради хремата, а от капките.

- Ако обаче става дума за кърмаче, задължително се консултирайте с лекар. За малкото бебе дори баналната хрема е сериозно изпитание, защото му пречи не само да диша, но и да суче.

- Ако хремата не е съпроводена с температура, най-вероятно става дума за банална риновирусна инфекция, която наистина ще премине за 1 седмица.
Ако обаче температурата се повиши и се задържи повече от 3 дни, ако има главоболие, а секретът стане гъст и промени цвета си към жълт, се консултирайте незабавно с педиатъра. Вероятно става дума за усложнение.

- Няма начин да спрете хремата – нито с високи дози витамин С, още по-малко с антибиотици, предупреждава педиатърът.

Почистването на носа чрез издухване е желателно. Често няма друг начин той да се освободи от секретите.
Детето трябва да се научи да го прави внимателно, като запушва едната ноздра и леко секне другата. След това – обратно. Винаги то трябва да използва книжни кърпички, които се изхвърлят след употреба. Защото, ако ползва обикновени носни кърпи, в тях се задържат инфекции и при повторно ползване, ще се зарази наново.

Капките за нос

Повечето капки за нос облекчават симптомите на хремата, и много малко (хормонални или с антибиотици) я лекуват. Те обаче не се използват за банални хреми, а при терапия на сериозни заболявания. И се предписват само в редки случаи и то от лекар.

Различните видове физиологични разтвори

Широко се рекламират различни видове „морски води“. Няма особено значение каква ще изберете, защото съставът им е сходен. Както този на физиологичните разтвори.

Не пробвайте с народна медицина. Не слагайте чесън, лук или каквото и да е в носа на детето. Те със сигурност няма да помогнат, но може да навредят, съветва педиатърът.
Според лекаря, независимо, че детето е с хрема, то може да ходи на градина или на училище. Седенето вкъщи няма да го предпази от усложнения. А, ако то е в колектив, ще формира по-силен имунитет, твърди д-р Безсмертни.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.