Приятни емоции, хубава музика и много витамини

В полза на бременната и нейното бебе

15 октомври 2020 г.
Приятни емоции, хубава музика и много витамини

Снимка: Guliver / iStock

Всяка бременна иска да роди здраво бебе, което да отгледа с любов и грижи. В динамичния свят, в който живеем, теориите за отглеждането и възпитанието са толкова разнообразни, че понякога пораждат огромни спорове. Например дали да се дава вода на новороденото? Има няколко теории обаче, които устояват на времето, и които са ключът към спокойна бременност и щастливо бебе – прием на витамини, приятни емоции и хубава музика.

За да бъдем полезни на всички бъдещи майки, решихме да направим компилация между най-ценните съвети и мнения, които споделят специалисти на „Форум бременност и детско здраве“ - най-реномираното събитие за бременност и майчино и детско здраве.


По време на първия триместър от бременността се формират всички системи и органи на бебето. Затова, за да осигури пълноценно развитие на плода, бъдещата майка трябва да добави към режима си няколко хранителни елементи.

„Фолиевата киселина е много важна за развитието на тъканите и за клетъчното делене, което е в основата на вътреутробното развитие. Важно е да се осигури и витамин D за имунната система, магнезий, калций желязо, омега-3 мастните киселини. Омега-3 мастните киселини са важни за нормалното ембрионално развитие на мозъка и зрението на бебето“, биотехнологът Деница Венкова по време на едно от онлайн издания „Форум бременност и детско здраве“ през пролетта.

Д-р Мариела Даскалова

Според друг специалист – ембриолога д-р Мариела Даскалова, бъдещите майки трябва да се грижат за здравето си, още преди да забременеят. По думите ѝ е препоръчително фолиевата киселина да се използва при планирана бременност, за да се предотвратят рискове от проблеми с невралната тръба.

От онлайн изданията на „Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg става още ясно, че превенцията на детски алергии също започва по време на бременността.

Д-р Тихомир Мустаков

„Бременната жена е околната среда за развитието на плода. Ако тази околна среда е алергенът, рискът за алергии на плода се увеличава. Здравословният начин на живот на майката е най-ефективния начин за профилактика. Ако тя е здрава не е нужно да приема антибиотици по време на бременността, които повишават риска от алергия при детето“, казва алергологът д-р Тихомир Мустаков

Освен върху физическото благоразположение на бебето, по време на бременността бъдещата майка оказва огромно влияние и върху емоционалното състояние на бебето. Редица теории твърдят, че възпитанието на детето започва още в утробата на майката.
Доц. Диана Димитрова припомня, че бебето има способност да разпознава не само гласа на майката в утробата, но и на бащата, и то само два часа, след като го е чуло. Бебето улавя вибрациите, когато майката слуша музика например. Оказва се, че ритмиката на произведения на Моцарт е много близка до ритъма на човешкото сърце, което е най-близкият шум, който бебето чува.

„Друг момент, който влияе на пренаталното възпитание е общуването на майката с приятни хора, както и нейното обграждане от красиви неща. Всяка една стресова ситуация повлиява нервната система както на майката, така и на бебето, и макар бебетата да са много устойчиви на стрес, майката трябва да внимава със стресовите ситуации“, обясни доц. Димитрова.

Всички тези и още съвети дадоха специалистите в серия от онлайн студиа на „Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg през пролетта и лятото.

Сега предстоят нови онлайн издания на любимия форум. Първото от тях може да проследите на 17 октомври, от 16:30 часа, на живо в сайта на Puls.bg и в социалните мрежи на медията.

Повече информация за програмата и лекторите може да намерите ТУК
Медийни партньори на „Форум бременност и детско здраве“ са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata, Az-deteto, Tialoto.bg, Новите родители, Mamamia.bg, Bebok.eu, Дневникът на мама и татко, Жената днес, Grazia Online и София играе/Sofia plays.

 

 

Заедно

Онлайн форум: Да отгледаш дете е мисия

Здраве

„Форум бременност и детско здраве“: Грижата за бебето започва много преди ембрионалния етап

Здраве

„Форум бременност и детско здраве“: грижа за новороденото

Здраве

„Форум бременност и детско здраве“ с ново онлайн издание на 30 май

Още от Здраве

Целувките са ползни за здравето – доказано!

Снимка: Shutterstock

Стройни и психически здрави благодарение на целувките: 10 интересни факта

Майка кърми бебето си. Снимка: Getty

Имунолог разказва защо адаптираното мляко никога няма да замени кърмата

Плуването носи редица ползи за малчуганите.

Снимка: Shutterstock

6 неочаквани ползи от плуването за децата

Спонтаннията аборт е една от най-често срещаните тревоги на бременните жени.

Снимка: Shutterstock

Най-важното, което трябва да знаете за спонтанния аборт

Ръстът на детето в голяма степен зависи от височината на бащата.

Снимка: Shutterstock

6 неща, които можете да наследите само от баща си

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Не е трудно да научите детето да оправя само леглото си.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Не е трудно да научите детето да оправя само леглото си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научите детето си само да си оправя леглото

Създаването на подобни навици трябва да започне възможно най-рано

Бебе, което се опитва да гука. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Как бебето овладява речта

Какви звуци трябва да може да произнася на 6, 8, 12 месеца и по-късно